Természetkárosítás

2024.04.15. 20:00

Rossz céget vádolt meg szennyezéssel a Greenpeace és a salgótarjáni városvezetés

Kínos ügybe keveredett a Greenpeace és Salgótarján szocialista városvezetése, Fekete Zsolt polgármester, valamint Huszár Máté alpolgármester. A jelek szerint hamisan vádoltak meg súlyos környezetszennyezéssel egy hulladékhasznosító céget.

Nool.hu

Mint arról beszámoltunk: a Greenpeace mérései szerint vinil-kloriddal szennyezett víz folyt a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén. A környezetszennyezéssel az egykori acélgyár területén működő Éltex Kft.-t vádolták meg. Miután a Greenpeace közleménye hétfőn bejárta az országos sajtót, Fekete Zsolt salgótarjáni polgármester és Huszár Máté alpolgármester, az MSZP nógrádi elnöke azonnal nyilvános támadásba kezdett a cég ellen. Utóbbi odáig ment, hogy az Éltex telephelye elől jelentkezett be a kft., a kormány és minden érintett hivatal felelősségre vonását követelve – mint kiderült, előzetes tájékozódás nélkül.

Huszár Máté, Éltex, Salgótarján, Greenpeace
A polgármesteri címért induló megyei MSZP-elnök, Huszár Máté a cég telephelye elől posztolt videót hétfőn.
Forrás: Facebook

Nem sokkal később Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő már „felesleges hangulatkeltésről” beszélt a szocialisták megszólalása kapcsán, és hiteles tájékoztatást kérve a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal vezetőjéhez fordult.

A hírek kapcsán azonnal megkerestük a Greenpeace és a helyi baloldal által hírbe hozott céget. Az Éltex Kft. néhány óra múlva közleményben reagált a történtekre. Közölték: 

Március 18-án a katasztrófavédelmi hatóság mintavételi laborja is járt a helyszínen. A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről, a volt salakgyűjtő osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó-patakba, ami végigfolyik a salgótarjáni telepünkön.

Hozzátették: az Éltex Kft. még nem folytat hulladékkezelési tevékenységet a salgótarjáni telephelyén, mivel beruházásokat kell még befejezniük a hatósági engedély megszerzéséhez. Az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több száz év során felgyűlt szennyezés kármentési tevékenységét végezték, monitoring kutakat fúrattak és életveszélyesnek minősített épületeket bontottak le.

A cég nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort vagy akkumulátor-hulladékot Salgótarjánban. Mint fogalmaztak, a szennyezés határozottan nem az Éltex Kft. tevékenységének a következménye, ezért jogi lépéseket tesznek a valótlan állítások terjesztőivel szemben.

Parlamenti téma volt a salgótarjáni környezetszennyezés

A parlamentben is szóba került hétfőn a salgótarjáni környezetszennyezés. LMP-s felvetésre reagálva Azbej Tristan államtitkár elmondta: az ügyben már folynak a vizsgálatok, és nem bizonyított, hogy a hulladékkezelő cég szennyezte a patak vizét.

– Az adott területen több gazdálkodó egység is munkát végez, sőt, egy régi, jelenleg kármentesítésben érintett acélárugyár a múltban is szennyezést bocsátott ki – mondta válaszában az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában