Nool.hu videó

2024.04.08. 17:25

Roma napon szórakoztak a karancssági iskola diákjai (videó)

A roma hagyományok, viselet, kultúra és gasztronómia került hétfőn középpontba a karancssági általános iskolában, ahol a hagyományoknak megfelelően megemlékeztek a Nemzetközi Roma Napról.

Gulyás Edina

Színes programok színesítették a roma kultúra és identitás ünnepét

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

– Minden évben április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, amely az egyetemes roma kultúra és identitás ünnepe. Erre az eseményre rövid műsorral emlékeztünk az I. István Általános Iskola aulájában, az eseményhez méltóan a diákok közül többen is hagyományos cigány viseletbe öltöztek – tájékoztatta portálunkat Deák Angéla, szervező, az intézmény pedagógusa. 

Kiállítást nyitottak

A műsor kezdetén néhány tanuló zongora kísérettel énekelte el a „Gelem, Gelem” című cigány himnuszt. A programon az iskola egykori tehetséges diákja, Bada Rebeka is jelen volt, az általa készített festményekről és rajzokról Tőzsér Péter pedagógus beszélt. Az alkotásokat az emeleti folyosón meg is tekinthették az érdeklődők. 

A diákok műsorral is készültek az ünnepségre
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Oláh Károly költő is a vendégünk volt, aki megosztotta gondolatait az iskola közösségével, beszélt verseskötetéről, majd meghallgattunk egy cigány verset is. A diákok által bemutatott roma táncba többen is bekapcsolódtak. Mindezeken túl hagyományos roma ételekkel is készültünk: mindenki megkóstolhatta a bodagot és a paprikás krumplit is.  

Támogatták a rendezvényt
A programon részt vett Oláh Nándorné Karancsság és Szentes Dezső Szalmatercs község polgármestere is, valamint mindkét település roma nemzeti önkormányzatának elnöke:  Szilvási István és Kardos Attila is. A rendezvény megvalósításában a helyi önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karancssági FETE Jelenlét pontja és a karancssági FORMÁL-LAK Jelenlétház, valamint a Karancssági Bárka Karitász csoport is közreműködött. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában