Verseny

2024.04.12. 06:50

Motiválja az életmentés, ápolóként képzeli el a jövőjét a balassagyarmati lány

A II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny budapesti országos döntőjében a balassagyarmati Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (SZC) Szent-Györgyi Albert Technikum 12.a osztályos tanulója, Dudok Nikolett végzett az első helyen. Belgyógyászati és ápolástani ismereteit bizonyította.

Lászlók Judit

Dudok Nikolett bizonyította szakmai rátermettségét

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Dudok Nikolett portálunknak elmondta, hogy a megmérettetésen egy 56 éves, epehólyag-gyulladással küzdő női beteg ápolói ellátását kellett végrehajtania kompetencia szintjének megfelelően imitátorok segítségével. Ellenőriznie kellett a vitális paramétereket, valamint ezen feladatokat dokumentálnia. A versenyen végül sikerült megszereznie az első helyet.

– Sajnos tavaly nem sikerült a vármegyei első helyet szép eredményre váltani, ezért nagyon sokat jelent számomra, hogy ez most sikerült. Legfőképpen azért, mert ez az első hely a továbbtanulásnál többletpontot jelent majd – mondta a tanuló, aki a balassagyarmati intézményben jelenleg általános ápolónak tanul, azonban a tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen Egészség-és Sporttudományi Karán, ápolás és betegellátás alapszakon szeretné folytatni.

Fontosnak tartja, hogy fiatalodjon a szakma

– Nagyon kevesen dolgoznak az egészségügyben, és egyre kevesebben vannak köztük azok, aki a szakma iránt elhivatottak. Ha belegondolunk, akkor a szüleinket szükség esetén egyre kevesebb ápoló tudja ellátni, ha a mi generációnkból kevesen választják az ápolói szakmát – fogalmazott Dudok Nikolett, aki már gyermekkora óta érdeklődést mutat az egészségügy iránt, hiszen szeret segíteni másokon és motiválja, hogy emberéleteket menthet.

A gyarmati tanuló kifejtette továbbá, hogy az intézmény sokat segít számukra abban, hogy elsajátítsák a megfelelő szakmai ismereteket. A második évben az ágazati vizsgát követően pedig már gyakorlaton is részt vehetnek. Elmondása szerint 

korábban két hónapig volt szakmai gyakorlaton a balassagyarmati kórházban, illetve Németországban 3 hétig, idén nyáron pedig négy hetet fog Cipruson eltölteni, Erasmus+ szakképzési mobilitás formájában.

 Emellett a versenyekre is külön elméleti- és gyakorlati felkészítő órákat tartanak számukra.  Ennek köszönhetően tavaly az I. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny Elsősegélynyújtási, alapápolási alapismeretek ismeretkörben lett vármegyei első helyezett, a Vöröskereszt által szervezett Országos Elsősegélynyújtó Versenyen csapatban vármegyei első, illetve a „Közös ügyünk az ápolás” versenyen szintén csapatban második helyezett.

Dudok Nikolett, az egyetemi tanulmányokat követően szeretne visszatérni szűkebb hazánkba, és a balassagyarmati kórház Pulmonológiai Aktív Osztályán vagy a Sürgősségi Osztályán dolgozni, ahol a gyakorlatok során már remek tapasztalatokat szerzett.

Erős szakmai hátteret biztosítanak a tanulóknak

Kalóz Erika, a Nógrád Vármegyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum szakmai igazgató-helyettese elmondta, Dudok Nikolett országos első helye mindamellett, hogy öregbíti az iskola hírnevét, a továbbtanulás szempontjából is nagyon fontos.

– Az intézményben dolgozó egészségügyi munkaközösséggel együtt tudatosan készítjük fel a diákokat ezekre a versenyekre. Ehhez a Nógrád Vármegyei SZC minden eszközfeltételt biztosít számunkra, illetve jártunk már a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház SKILL-laborjában, valamint a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, mint duális képzőhely is segíti a versenyekre való felkészítést. Emellett viszont a tanulók részéről is egyfajta elköteleződést jelent a felkészítő órákon való részvétel – fogalmazott Kalóz Erika, aki úgy véli, hogy növendéke bár korábban is ért el versenyeken jó eredményeket, most tudott igazán érvényesülni és a tudása legjavát megmutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában