Verseny

2024.01.29. 18:08

Megcsillogtatták egészségügyi ismereteiket a balassagyarmati fiatalok (fotók)

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) immár második alkalommal hirdette meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt. A vármegyei döntőt hétfőn délelőtt tartották a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Szent-Györgyi Albert Technikumban. A verseny szerdán folytatódik tovább.

Lászlók Judit

A versenyzők szükség esetén imitátorokat is bevontak

Fotó: Beküldött

A megnyitón Szrenka Anikó, a technikum igazgatója kiemelte, tanulóik már tavaly is részt vettek a versenyen, s egészen az országos döntőig jutottak. 

– Nagy öröm számunkra, hogy helyet biztosíthatunk az idei szakképzési versenynek. Köszönöm a szakképzési centrumnak, hogy 2015 óta olyan óriási fejlesztések valósultak meg az intézmény második emeletén található négy egészségügyi demonstrációs szaktantermünkben, aminek köszönhetően minden adott ahhoz, hogy nívós versenyt is rendezzünk – mondta az igazgató.

Hangsúlyozta továbbá, az intézményben folyó egyedülálló szakmai munkát jelzi az is, hogy szűkebb hazánkból csak az iskolájuk tanulói jutottak be a vármegyei döntőbe. 

Népszerűsítik az egészségügyi szakmákat

Ezt követően Kőrösi Istvánné, a MESZK Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének az elnöke beszédében elmondta, hogy a MESZK az egészségügyi szakképzésben résztvevő fiatalok számára 2022-ben hirdette meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt. Mint mondta, fontos az egészségügyi szakmák népszerűsítése és az, hogy minél több fiatal válassza az egészségügyi szakképzést. Ehhez, azonban nélkülözhetetlen az egészségügyi szakmák és az egészségügyi oktatók társadalmi presztízsének növelése, elismerése. 

Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő, a verseny fővédnöke elismerően szólt azokról, akik hivatásként embereket gyógyítanak és ápolnak. Emellett hangsúlyozta, a mai világban az egészségügyben sok nehézséggel kell megküzdeni, ezért fontos a szakképző intézmények és a tanulók támogatása.

A megnyitó végén Gembiczki Ferenc, az NVSzC kancellárja mutatta be az intézményt a jelenlévőknek, amely a közelmúltban bekerült az ország 100 legjobb technikuma közé. 

A versenyzők érdekes feladatokat oldottak meg

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők bejárhatták az iskolát és verseny helyszíneit, majd kezdetét vette a szakképzési verseny belgyógyászati és ápolástani ismereteket felölelő vármegyei döntője, ahol Szeghalmi Anna Katalin és Dudok Nikolett 12. osztályos tanulók mérhették össze a tudásukat. A versenyzők beteg nélküli szituációs feladatot végeztek el, a feladathoz tartozó tevékenységeket mutatták be szimulációs eszközök használatával és szükség esetén imitátorok bevonásával. A versenybizottságot Kőrösi Istvánné elnök, valamint Veres Judit, a MESZK Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének általános alelnöke és Erősné Liptay Csilla, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház gyakorlati oktatásvezetője alkotta. Az országos döntőbe végül Dudok Nikolett jutott be. 

A II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny szerdán folytatódik az intézményben, amelynek során az alapápolás-gondozásban és az elsősegélynyújtásban bizonyítanak a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában