Alkotómunka

2024.04.05. 17:25

A kézművesség hétvégéjén számos program várja az érdeklődőket Varsányban

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét, április 5-e és 7-e között. A rendezvény idei évi üzenete: „Kis ujjak, szakértő kezek” Fókuszban az ifjúság! A kezdeményezéshez Varsány ezúttal is csatlakozott, így ezen a hétvégén számos ingyenes program várja az érdeklődőket a településen.

Lászlók Judit

Mivel nemrég volt húsvét, a résztvevők még ismerkedhettek a hímes tojásokkal is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint ismert, a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kézművességnek az emberiség kultúrájában betöltött szerepére. Ebben az évben külön hangsúlyt kap Európában és itthon is, a gyermekek és az ifjúság részére történő tudásátadás a különböző örökség helyszíneken, alkotóházakban, műhelygalériákban és a nyitott műhelyekben. Ennek érdekében az Európa Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a Hagyományok Háza 2024-ben is megrendezi a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. 

Tizenegyedik alkalommal csatlakoztak 

Az országos kezdeményezéshez idén immár tizenegyedik alkalommal csatlakozott Varsány. A programsorozat pénteken délelőtt vette kezdetét a Hagyományőrzők Házában, ahol Bodor Evelin fazekas, a Dejtári Népi Játszóház vezetője hímes tojás bemutatóval, kiállítással és népi tojásfestéssel várta a gyermekeket. Majd Bagó Istvánné varsányi művészetpedagógus tartott kézműves foglalkozást, amelynek keretében kifejezetten gyermekek számára való programmal is készült. 

Király Szabina közösségszervező portálunk érdeklődésére elmondta, fontosnak tartották, hogy idén is részt vegyenek a programban és minél több gyermeket, valamint fiatalt megismertessenek a kézművességgel. 

Helyi és a környékbeli kézműveseket is meghívtak a rendezvényre

– A tavalyi évhez hasonlóan igyekeztünk olyan programokat szervezni, ahol minden korosztály megtalálja a maga számára legmegfelelőbbet, valamint helyi és környékbeli kézműveseket is meghívtunk a rendezvényre – mondta a közösségszervező, aki kifejtette továbbá, hogy szombaton szintén a Hagyományőrzők Háza ad majd otthont a programok egy részének. Így 10 órától Jakus Juli, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeum munkatársa tart kézműves foglalkozást, majd 12 órától Talpai Zsanett ékszerkészítő és keramikussal – aki eddig minden alkalommal részt vett a varsányi programsorozaton – készíthetnek agyag edényeket a felnőttek.

A napot a Falumúzeum látogatásával zárják Rigó Máté, a létesítményvezető kíséretében. Mint mondta, igyekeztek bevonni a programsorozatba a Palóc Rozmaring Éttermet is, ahol vasárnap 15 órától hagyományos varsányi ételek kóstolójával kedveskednek az érdeklődőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában