Előadás

2023.02.13. 15:59

Ízelítőt adtak a palócság értékeiből Dejtáron

Dédszüleink kincsesládája címmel tartott előadást vasárnap Lőrincz Sarolta Aranka a Magyar Kultúra Lovagja Dejtáron. A délután folyamán ízelítőt kaptunk a palócság értékeiből, hagyományaiból, énekeiből és mesevilágából az elmúlt száz évre visszamenőleg.

Ember-Lukács Zsófia

A dejtári művelődési házban tartott előadást Lőrincz Sarolta Aranka, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett nyugalmazott óvónő, palóc néprajzkutató. Az eseményen Gréczi László, a szintén Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett értékmentő újságíró köszöntötte a megjelenteket, majd az előadóval közös történeteire tért ki. 

Ezt követően Pásztor Ildikó, a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke beszélt az Ipoly mente krónikásáról, a palóc magyarság nagykövetéről: Lőrincz Sarolta Arankáról és kitartó munkásságáról. 

– Az elhivatottsága kiskora óta megvan édesanyjának köszönhetően, aki nótafa volt, így Aranka kisiskolás kora óta mindig a népi kultúra mentén tevékenykedett. Örökölte azt a szellemi hagyatékot, hogy tenni kell a felvidéki magyarságért – emelte ki Pásztor Ildikó. 

Lőrincz Aranka Sarolta mutatta be száz évre visszamenőleg a palócok életét, hagyományait, értékeit, öltözetének alakulását
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Hozzátette, hogy a néprajzkutató munkásságával, tevékenységével nagyban hozzájárul a palóc régió történelmének, hagyományainak megismertetéséhez, gyűjtéseivel megörökíti ezeket. 2005 óta vezetője a Bukréta hagyományőrző csoportnak. Különböző újságokban, folyóiratokban publikál, így többek között a Muskátli gyermeklap állandó szerzője is. Könyvei segítségével a népszokások, a népi hagyományok, a régió történelme elevenedik fel és válik elérhetővé több generáció és más vidékek lakói számára. 

Eddig megjelent nyolc könyve a magyarságtudatot erősítik, megismertetik a múltat és a gyökereket. Az egyesület elnöke elmondta, hogy Aranka számára a palóc népviselet őrzése is fontos, amikor teheti ő maga is azt viseli. Pásztor Ildikó kitért a néprajzkutató elismeréseire, díjaira. Többek között említette a Szent Korona-emlékérmet, Csemadok-oklevél, Bíboros szép rózsa nívódíj, Tavaszi szél vizet áraszt- arany sávos minősítés, Örökség Serleg Díj a Bukréta hagyományőrző csoporttal, Palóc Világtalálkozó-Szeder Fábián díj és a határon túli magyar kultúra ápolása érdekében végzett életművéért a Magyar Kultúra Lovagja díjjal tüntették ki 2023-ban. 

A méltatást követően Lőrincz Aranka Sarolta látványos prezentációval mutatta be száz évre visszamenőleg a palócok életét, hagyományait, értékeit, öltözetének alakulását. Kitért a háborúk és a trianoni diktátum okozta nehézségekre, azonban hozzátette, hogy a történelemnek igazából sohasem sikerült elválasztani az embereket egymástól az Ipoly túloldalán sem, mert erős gyökerekkel rendelkezik a palócság.  

– Hiába szakítottak el bennünket, hiába szabdalták szét ezt a tájat, a palóc tájegységet, őrizzük hagyományainkat, népszokásainkat és magyarságunkat  – hangsúlyozta Lőrincz Sarolta Aranka. Bemutatta a kutatásai során gyűjtött közel száz éves dokumentumokat, fényképeket is. Betekintést kaphattunk a palócság múltjába, élményeibe és értékeibe. Az előadást a tájegységre jellemző népdalokkal színesítette, ami a jelenlévőknek is ismerősen csengett. 

Az értékes előadásban ismertette a népcsoport eredetét és hagyományait, a palócok életét meghatározó fontos értékeket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában