Nool.hu videó

2024.04.18. 16:15

Ájurvéda: az alternatív orvoslásról tartott előadást az indiai professzor Nógrádmegyerben (videó)

Különleges indiai gyógymódról hallhattak előadást az érdeklődők szerda délután a nógrádmegyeri Verbói Vendégházban. Az eseményen dr. Anurag Pandey és dr. Kotroczó Anikó számolt be részletesen az ájurvédikus orvoslásról.

Sipos Nina Vivien

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendett szerdán délután az indiai orvoslásról szóló rendezvény Nógrádmegyerben, amelyet az önkormányzat támogatásával tartottak meg a Verbói Vendégházban.

Több mint 120 ember hallgatta figyelmesen az érdekes előadást
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az eseményen dr. Anurag Pandey ájurvédikus orvos köszöntötte a résztvevőket, köztük Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselőt, Barna Jánost, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökét, illetve Verbói Gábor polgármestert. Nekik egy-egy Indiában felszentelt nyakláncot is ajándékozott a Banaras Hindu Egyetem Ájurvéda Tanszékének professzora, akinek fő szakterülete az ájurvédikus diagnosztika, a pszichiátria és a pszichoterápia, illetve a neurodegeneratív betegségek, valamint a férfi terméketlenség.

Ezt követően dr. Kotroczó Anikó ájurvédikus orvos, tanácsadó és jógaterapeuta számolt be arról, miről is fognak beszélni az előadáson.

– Hat éve dolgozik csapatunk egy olyan projekten, amelyet a közeljövőben szeretnénk majd kivitelezni. Ájurvéda klinikákat tervezünk alapítani Magyarországon, és ennek több helyszínt is kinéztünk már, részben Budapesten, részben pedig vidéki területeken, viszont a fő választásunk Nógrádmegyer lenne. Központi célunk, hogy itt egy olyan egészségügyi intézményt hozzunk létre, amely népszerűsítené hazánkban az alternatív gyógyászatot, de elsősorban az ájurvédikus orvoslást – közölte.

Az Indiában doktorált Kotroczó Anikó elmondta továbbá, hogy a közeljövőben egy nagyobb konferenciát fognak szervezni Nógrádmegyerben ebben a témában, hogy részletesebb tájékoztatást kapjanak az érdeklődők az ájurvédáról. Ezen felül fontos mérföldkő lenne a klinika mielőbbi létesítése, amelyben az önkormányzat is támogatópartner, hiszen Verbói Gábor polgármester már engedélyezte az intézmény megvalósítását.

Az ájurvéda segít a betegségek megelőzésében

Indiában ötezer évre visszanyúló múltja van az ájurvédának, amely tulajdonképpen maga az élet tudománya. Azon a felismerésen alapul, miszerint a megfelelő életmóddal – amely tartalmazza az egészséges táplálkozást és a testmozgást – a betegségek megelőzhetők. Miközben a modern orvostudomány a kezelésre koncentrál, addig az ájurvédánál a megelőzés és a gyógyítás együtt van jelen.

– Az egyéni adottságokat, a beteg személyiségét is figyelembe vesszük, így egyénre szabott gyógymódot tudunk kialakítani. Ha valaki egészségesebben él, akkor kevesebb méreg halmozódik fel a szervezetében, így a gyógyszerek is jobban hatnak. Az ájurvéda ugyanis nem azt mondja, hogy nincs szükségünk gyógyszerekre, hanem azt, hogy a tüneti kezelésen felül törekedjünk a betegség kialakulásának okait felfedezni, és a gyógyítást a gyökereknél kezdeni – magyarázta a több mint 120 fős közönségnek dr. Anurag Pandey, majd Kotroczó Anikó is kifejtette ennek az ősi indiai gyógymódnak a hatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában