Gazdaság

2024.04.16. 16:20

A mátranováki gyár a kormány stratégiai partnere

Az Alstom Hungary Kft. mátranováki telephelyén 6 milliárd forint értékű fejlesztési program zajlik, amit a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérdésünkre elmondta, pontosan mit is jelent a stratégiai partnerség.

Gulyás Edina

Az Alstom vezetőivel tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszter Mátranovákon

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Mint arról beszámoltunk: az Alstom Hungary Kft. mátranováki telephelyén jelenleg egy 6 milliárd forint értékű fejlesztési program zajlik. A kormány mintegy 1,2 milliárd forinttal támogatja a kapacitásbővítő beruházást. Annak nyomán stratégiailag kiemelt közép-kelet-európai kompetencia központtá fejlődhet a mátranováki telephely, hiszen gyártási kapacitását 40 százalékkal, az itt foglalkoztatott szakemberek létszámát pedig 150 fővel növelik.

Alstom, Mátranovák
A stratégiai partnerségről is szó esett, miután Szijjártó Péter bejárta a mátranováki gyárat
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A cég a kormány stratégiai partnere. Hogy ez mit jelent ez a gyakorlatban, és miért fontosak az ilyen partnerségek, arról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta portálunkat.

– Azért kötünk stratégiai partnerségi megállapodásokat, mert szeretnénk, ha ezek a beruházások önmagukon túlmutató jelentőséggel bírnának, pozitív hozadékot jelentenének a magyar gazdaság számára. Amikor stratégiai együttműködési megállapodást kötünk, akkor megállapodunk arról, hogy az adott vállalat nem csak új munkahelyeket hoz létre, hanem folyamatosan képezi munkatársait, így azok az újabb, magasabb hozzáértést követelő technológiák használatára is alkalmasak lesznek – hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője.

Az oktatásra is kiterjed a partnerség

Mint mondta, megállapodnak arról is, hogy a térségben működő oktatási intézményekkel, szakképző- és középiskolákkal – ha van, akkor felsőoktatási intézményekkel – a lehető legszorosabb együttműködést hozzák létre annak érdekében, hogy az ott tanuló fiatalok az iskola elvégzését követően az adott térségben működő vállalatnál dolgozhassanak.

Mindezek mellett a stratégiai partneri együttműködés keretében azt is lefektetik, hogy a vállalkozások a beszállítói hálózatukba minél több magyar kis- és közepes vállalkozást vonjanak be, hiszen így azok is tudnak fejlődni és új munkahelyeket létrehozni. A stratégiai együttműködési megállapodások lehetővé teszik, hogy a beruházások magukon túlmutatóan is támogassák a magyar gazdaság hosszú távú növekedését.

A külügyminiszterrel készült teljes interjú a Nógrád Megyei Hírlap szerdai számában, illetve hamarosan online is olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában