Gyárfejlesztés

2024.04.11. 19:56

Hatmilliárd forintból fejleszthetnek az Alstom mátranováki telephelyén (fotók)

A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Alstom Hungary Kft. mintegy hatmilliárd forintos fejlesztését. Annak nyomán stratégiailag kiemelt közép-kelet-európai kompetencia központtá fejlődhet a mátranováki telephely, hiszen gyártási kapacitását 40 százalékkal, az itt foglalkoztatott szakemberek létszámát pedig 150 fővel növelik.

Gulyás Edina

Szijjártó Péter bejárta a mátranováki gyárat

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mérföldkőhöz érkezett az Alstom Hungary Kft. által elindított, hatmilliárd forintos fejlesztési program. A vállalat 2022-ben stratégiai partneri együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával, amely 1,2 milliárd forinttal támogatja a fejlesztési elképzeléseket. A program részleteiről csütörtökön gyárlátogatással egybekötött tájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Balázs Gáspár, az Alstom Kft. vezérigazgatója és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

A mátranováki gyár Nógrád legnagyobb foglalkoztatója

– Az Alstom vasúti forgóváz-kereteket gyártó mátranováki telephelyét a hatmilliárdos gyárfejlesztési projekttel stratégiailag kiemelt Közép-Kelet-Európai kompetencia központtá fejlesztjük. Már ma is minden negyedik Alstom-járműhöz itt készül a forgóváz keret, a fejlesztésnek köszönhetően ez a 25 százalékos globális kapacitási arány 33 százalékra nő

 – hangsúlyozta Balázs Gáspár. 

A beruházás főbb adatairól szólva elmondta: annak összértéke közel hatmilliárd forint, azáltal 2025-re a gyártókapacitást 40 százalékkal, évi 1800 darabról 2500 darabra növelik. A foglalkoztatottak létszáma a fejlesztés nyomán 150 fővel bővült, így már 720-an dolgoznak a mátranováki gyárban, közülük 400-an hiányszakmákban. Ezzel a vállalat Nógrád vármegye legnagyobb foglalkoztatója. 

A gyár legnagyobb értéke: életerős emberek közössége

– A gyárnak 60 éves története van, ez nem a falak és a gépek, hanem az itt dolgozó emberek története. Vannak olyan kollégáink, akik már a gyártócsarnok építése óta itt dolgoznak. Ezen a telephelyen készült a Rákóczi-híd összes eleme, valamint az M3-as autópálya felett átívelő összes műtárgy – idézte fel Balázs Gáspár, aki azt is kiemelte: 

– Az eltelt évtizedek során a humán szakértelem elengedhetetlen fontossága nem változott. Ez a mátranováki gyár legnagyobb értéke: a megújulni képes, életerős, problémamegoldó emberek közössége.

Új lendületet vehet a 81-es számú vasóti fővonal megújítása

Becsó Zsolt arról beszélt: aki nem határoz meg célokat és nem tűz ki mérföldköveket, az nem is tudja merre tart. 

– Abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy a kapacitásbővítő beruházás minden érintett szereplője, a kormány, a cég, a választókerület és maga a település is, határozott célokkal rendelkezik. Tisztában van azzal, hogy honnan indult és azt is tudja, hogy hova tart – fogalmazott a honatya. – Bízok abban, hogy ennek a beruházásnak köszönhetően majd ezen a telephelyen készülhetnek az Alstom hidrogén vonatának forgóváz-keretei is. Akkor talán a 81-es számú, Hatvan-Somoskőújfalu közötti vasúti fővonal megújítása is új lendületet vehet. 

A legjobb gazdaságpolitika a beruházásösztönzés

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: a covid, az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus az elmúlt években folyamatosan kihívások elé állította az egész világot. Azok nyomán újra kellett gondolni a gazdasági stratégiát vállalati és kormányzati szinten is. Ebben a nehéz környezetben kell a magyar gazdaságot növekedési pályán tartani, amihez hozzájárul az a kormányzati döntés, mely szerint a válságok idején is a legjobb gazdaságpolitika a beruházások ösztönzése, nem pedig a segély alapú gazdaság. 

– A stratégia sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt években folyamatosan beruházási rekordok dőltek meg Magyarországon, tavaly egyetlen esztendő leforgása alatt 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett hazánkba. Ezek eredményeként a magyar gazdaság idén magabiztosan tér vissza a növekedési pályára, jövőre pedig újra az európai uniós növekedési rangsor élmezőnyébe fogunk tartozni

 – húzta alá a külügyminiszter.  

Hatalmas lehetőség

Hozzátette: ehhez nagy segítséget jelent a mátranováki beruházás is, amelyet az Alstom, mint a csúcstechnológiájú közlekedési alkatrészek gyártásának egyik globális éllovasa hajt itt végre. A hatmilliárd forintos fejlesztéshez a kormány 1,2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít. A fejlesztési program végére, ami 2030-ig tart, a mátranováki gyár lesz az Alstom legnagyobb forgóváz-kereteket gyártó telephelye.  – Azt reméljük, hogy az Alstom globális vezetői a későbbiekben további beruházásokról döntenek a mátranováki gyárban, amit a kormányzat is örömmel támogat majd – közölte Szijjártó Péter.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!