Életút

2024.03.01. 17:25

„Tűsarkúban” nyomja tövig a gázt a salgótarjáni kamionsofőr

Nyitrai Adrienn egy vagány csaj. Végtelenül kedves, közvetlen és barátságos, akivel könnyű megtalálni a közös hangot. Senki sem találná ki elsőre, sőt, még sokadjára sem, hogy mivel foglalkozik a csinos, törékeny nő, aki a szerelme miatt ült először kamionba. A házasság véget ért, de a kamionozás örök szerelem maradt.

Gulyás Edina

Nyitrai Adrienn egy vagány csaj

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Természetesen, már az első találkozásunk előtt tudtam, hogy egy női kamionsofőrrel fogok beszélgetni. Éppen azért kértem Adriennt a találkozóra, mert nem mindennapi, mondhatni férfias munkát végez. Amikor azonban megláttam a törékeny, rendkívül csinos, mosolygós nőt, még nagyobb talányként merült fel bennem: miért döntött úgy, hogy egy negyven tonnás monstrumon, állandóan úton tölti az életét? Pedig a magyarázat egyszerű: szerelme miatt ült először a kamion fülkéjébe, majd volánja mögé a salgótarjáni hölgy.

A B után megszerezte a C, majd az E kategóriás jogosítványt is

– A mozgás mindig nagyon fontos volt az életemben, testnevelő-edző szakon tanultam az egri főiskolán, amikor megismertem a későbbi férjemet. Mivel ő már ekkor kamionozott, néhányszor elkísértem az útjaira. Nem sokkal ezután felmerült bennem: többet tudnék a páromnak segíteni, ha nem csak kísérőként ülnék mellette, hanem a kormányt is át tudnám venni – kezdte a történetet Adrienn. – Akkor már közel húsz éve megvolt a B kategóriás jogosítványom, majd a munkaügyi központ támogatásával megszereztem a C kategóriás jogosítványt és a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt, önerőből pedig az E kategóriát is. Egyedüli nőként vettem részt a tanfolyamon, igaz a sors furcsa fintora, hogy egy hölgy volt az oktató.

Egyre több a női kamionsofőr az utakon, így már nem néznek rá csodálkozva
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, eleinte a skandináv országokban dolgoztak: Svédországból, Finnországból és Norvégiából szállították az árut Luxemburgba. A táj ugyan gyönyörű volt, de a hó és a jég miatt veszélyes is egyben. Itt történt az egyetlen olyan eset, ami tragédiával is végződhetett volna. Egy szűk hegyi úton elakadt egy kamion, amit már elkezdtek kimenteni, így felváltva haladhatott a forgalom. Meg kellett állniuk, azonban a pótkocsi a szakadék felé csúszott a havas úton, nem sokon múlott, hogy az egész járművet, így Adriennt és a férjét is magával rántsa a mélybe. Ezt az esetet soha nem felejti el, azonban szerencsére az elmúlt években egyetlen közlekedési baleset sem történt velük.

Egész Európát bejárta már kamionnal

– Kezdetben az északi országokban dolgoztunk, később azonban egész Európát bejártuk. Szállítottunk repülőgép alkatrészeket, arab sejkek luxusautóit és préselt szemetet is. Utaztunk a kamionnal kompon és vasúton is, így keltünk át a La Manche csatornán, továbbá áthajtottunk egy 24 kilométeres alagúton is. Olyan élményekkel gazdagodtam ezáltal, amit kevesen élnek át – fogalmazott Adrienn, aki arra is kitért, hogy időközben saját céget alapítottak a férjével, kezdetben egy 3,5 tonnás kisteherautójuk volt, majd kamiont is lízingeltek. A koronavírus-járvány idején erősödtek meg, hiszen akkor a fuvarozáson kívül szinte minden leállt. Időközben a magánéletük nem alakult jól, végül elváltak, így a közös céget is felszámolták. Azonban Adrienn úgy döntött: egyedül folytatja tovább.

– Az első utamon, amit teljesen egyedül tettem meg, kicsit izgultam, de szerencsére még sosem volt rossz tapasztalatom. Egyre több a női kamionsofőr az utakon, már nem néznek rám csodálkozva, amikor elmondom, hogy mivel is keresem a kenyeremet – mondta nevetve. – Persze körültekintően választom meg, hogy hol állok meg pihenni. Műszaki hiba, vagy defekt esetén hívom az assistance szolgáltatást, ha nehéz árut kell pakolni, mindig akad néhány segítő kéz.

A fülke olyan, akár egy guruló ház

Azt gondolhatnánk, hogy egy nőnek szinte kivitelezhetetlen egy kamion fülkéjében megoldani a szükségleteit, de Adriennek semmi sem okoz gondot. Mint mondta: kis túlzással egy guruló házra hasonlít a jármű belseje. Van benne hűtő, emeletes ágy, illetve vízforraló is. Egyszerűbb ételeket is el lehet itt készíteni, a tusolást a pihenőkben meg lehet oldani, de egy lavórral akár a kamionban is lehet tisztálkodni. A sminkről sem kell lemondani, erre Adrienn a legjobb példa, aki ugyanolyan csinosan gurul ki reggelente a parkolóból, ahogy más az irodába indul.

– Sokan kérdezik, hogy amikor hazaérek egy hosszabb útról, van-e még kedvem vezetni. De szabadidőmben is szívesen ülök a volán mögé. A jelenlegi párommal is sokat utazunk, de mindig én maradok a sofőrülésben. Emellett a kirándulás és a sport az, ami feltölt és kikapcsol – sorolta Adrienn, aki azt is elárulta: nagy várakozással indul útnak minden alkalommal, és mindent megtesz azért, hogy saját cégét is sikerre vezesse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában