Család

2022.11.09. 17:27

Kamionsofőrnek szegődött a rimóci néptáncos

Együtt örülnek egymás sikereinek, vigasztalják egymást, ha valakinek bánata van. Paluchéknál a legfontosabb kötelék a család, a legnagyobb összetartó erő pedig a szeretet.

Szenográdi Ferenc

A Paluch család egész életét áthatja a néptánc szeretete

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Nincs az a közösség, amely annyi örömet, boldogságot, szeretetet adna, mint a család, amely életünk, boldogságunk forrása – vallja a három gyermeket nevelő Paluch Norbertné. Gyermekünk kezdeti, tipegő lépései, első szavai, kifogyhatatlan kérdései mind-mind életre szóló élmények a szülőkben. 
A háromgyermekes édesanya úgy tartja, minden gyermek számára a testvér jelenti a legnagyobb ajándékot. 

Férje hozzátette: – Fontos, hogy érezzék a támaszt, amit biztosítunk. Mindig, mindenben számíthatnak ránk. Úgy neveljük őket, hogy őszintén megosszák velünk örömeiket, bánatukat – fűzte tovább gondolatait az édesapa. 

A család egyik nevelési ars poeticája, hogy a gyermekek minél több területen kipróbálhassák magukat. Így könnyebben el tudják dönteni, hogy melyik utat válasszák. Legidősebb gyermekük, a 11 éves Csenge Balassagyarmatra jár iskolába. Elújságolta, hogy a szécsényi alapfokú művészeti iskolában rajz szakra jár, Salgótarjánban pedig hegedülni tanul, s tagja a Nógrád Táncegyüttes utánpótláscsoportjának is. A szókimondó Lucából szinte ömlött az információ. Ő a szécsényi keresztény iskola 2. osztályos diákja, és tagja a Cs. Szerémy Andrea által vezetett színjátszó csoportnak. Ezenkívül az alapfokú művészeti iskolában rajzolni tanul. Nővéréhez hasonlóan ő is szeret lovagolni, és kedveli a néptáncot. Lelkesen meg szerette volna mutatni azokat a fényképeket, amelyeket a legutóbbi kiránduláson készített, de legnagyobb bánatára lefagyott a gépe. Csak azzal tudtam megvigasztalni, hogy újra eljövök, s legközelebb majd megmutatja. 

A legfiatalabb Paluch még óvodás és a szécsényi katolikus óvodába jár, de már ő is tagja a szécsényi gyermeknéptánccsoportnak. Édesanyjuknak, aki már 21 éve a helyi boltban dolgozik, komoly logisztikai munkát igényel megszervezni a gyermekek napirendjét. Az édesapa, Paluch Norbert Fülöp Ferenc-díjas néptáncos, tagja volt a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttesnek, majd művészeti vezetője a szécsényi Palóc Néptáncegyüttesnek. Ahogy mondta, a családnak most magasabb bevételre van szüksége, így átmenetileg kamionsofőrnek szegődött. 

Luca közbevetette, hogy este mindig együtt van a család, s mindenki elmeséli, hogy aznap mi történt vele. – Erős, összetartó család vagyunk, nagyon szeretjük egymást – bölcselkedett a gyermek. 

Azt is megtudjuk, hogy a család mindig szakít időt a nyári 3-4 napos kirándulásokra. – Szeretnénk a gyermekeinkkel megismertetni az országot, már több helyre eljutottunk, nyáron a Zemplén-hegységben jártunk. Amikor Svájcban palóc néptáncot tanítottam, a két nagyobb gyermekemet is vittem magammal – mondta az édesapa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában