Finomság

2024.03.15. 15:07

Te megkóstolnád a Petőfi-levest? Grízgaluska gazdagítja a fogást, mutatjuk a receptet!

Talán sokan nem is gondolnák, de nem csupán a karácsonyi vagy a húsvéti ünnephez illő ételekre bukkanhatunk az interneten, hanem bizony nemzeti ünnepünkhöz, március 15-höz passzoló fogást is felfedezhetünk a világhálón. Na, de mi az a Petőfi-leves? Mi is van benne? Íme, egy elkészítési javaslat!

Veres Edina

A forradalom költőjéről ételek is elneveztek

Fotó: Mindmegette.hu

E hét utolsó napján emlékezünk meg országszerte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójáról, a március 15-i történésekről, és azok főszereplőiről, a márciusi ifjakról. Köztük soroljuk a magyar költészet egyik legismertebb alakját, Petőfi Sándort, aki szűkebb hazánkat is bebarangolta néhány évvel azelőtt, hogy megírta volna a Nemzeti dalt. Talán sokan még csak nem is sejtik, de a poéta neve nem csupán közel ezer költeménnyel, hanem egy étellel is összeköthető. De mi az a Petőfi-leves, vagy más néven 

„Minek nevezzelek” leves? 

Azoknak a nógrádi háziasszonyoknak, akik a hosszú hétvége alkalmából valami olyan finomsággal szeretnék meglepni családjukat, amely – nevében – tükrözi a nemzeti ünnep szellemét, a Mindmegette.hu oldal kínál egy elkészítési javaslatot. A Petőfi-leves grízgaluskával nevet viselő recept hozzávalói között a sárga- és fehérrépa mellett helyet kap a zöldborsó, a karfiol vagy épp a karalábé is. A leírás végén hagyott megjegyzés azonban arra is rávilágít: a Petőfi-leves összetevői szabadon variálhatók. Az elkészítéssel kapcsolatos részletek itt olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában