Gyakorlat

2024.03.26. 06:50

Szlovák partnerével tartott közös gyakorlatot az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület (fotók)

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület a közösségi oldalán ismertette, hogy közös gyakorlatot tartottak együttműködő partnerük, a Losonci Járási Tűzoltószövetség tagjaival a napokban a balassagyarmati gyakorlópályájukon.

Lászlók Judit

A gyakorlat lebonyolításához a Visegrádi Alap nyújtott anyagi támogatást

Forrás: Facebook / Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület a közösségi oldalán számolt be róla: folyamatosan igyekeznek fejleszteni a balassagyarmati gyakorlópályájukat, ahol egyre több kihívás várja tagtársaikat. Mint fogalmaztak: „A régi vízmű egykori gépészeti épületének egyik helyiségében bedeszkáztunk ajtót-ablakot, így létrejött egy sötétszoba, ahol kiszuperált szekrényekből labirintust építettünk. Itt nem akármilyen feladat a vaksötétben, négykézláb tapogatózva megkeresni a fenyőfa-rönkökből „faragott” sérültet, majd a szűk járatokban kicipelni őt a friss levegőre, mindezt természetesen légzőkészülékkel a hátunkon. 

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a régi közműaknákban kúszva-mászva, majd tégla- és betontörmelékeken átmászva lehet megközelíteni egy alig 60-70 centiméter belmagasságú helyiséget, ahol a két „összeomlott födém” között szintén várja egy rönkbábú a megmentőit. Aki pedig jobban szeret inkább a szabadban lenni, számukra egy valaha szebb időket is látott strandcsúszda lefordított elemeiből építettünk egy negyven méter hosszú kúszóalagutat, amelyben jó estben is csak négykézláb lehet közlekedni, végigcipelve a kijáratig a harmadik fabábút.”

A kutyákat is bevonták

A bejegyzésben kiemelték, ezen a gyakorlópályán tartottak közös gyakorlatot múlt szombaton együttműködő partnerük, a Losonci Járási Tűzoltószövetség tagjaival. Hozzátették: a kisebb akadályversenynek is beillő feladatok teljesítése mellett ipari alpinista tagtársaik a fán rekedt siklóernyősök biztonságos lementését gyakorolták. Továbbá újra és újra elpróbálták a mentőállvány telepítését, illetve használták a nehéz terepviszonyok között alkalmazható, nagynyomású oltóberendezésüket is. Ezenkívül a gyakorlópálya szomszédságában működő Happy Dog Life Sport és Állatvédő Egyesület kutyaiskolája tagjainak közreműködésével kipróbálták, hogyan lehet mentőkutyákat kötélpályán mozgatni a romterület felett.

A gyakorlat lebonyolításához a Visegrádi Alap nyújtott anyagi támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában