Megemlékezés

2024.03.16. 08:10

Márványtábla is őrzi már a '48-as vizslási honvédek emlékét

Gyermekek színes műsora, koszorúzás és emléktábla-avatás emelte a március 15-i nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett programot Vizsláson.

Veres Edina

Tizenöten vettek részt a településről az 1848-49-es szabadságharc csatáiban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az esemény során Sándor József, Vizslás község polgármestere elsőként köszöntötte a falu megemlékezésén megjelent szép számú résztvevőt, majd beszédében kifejtette: az 1848-as forradalmárok tudták, hogy a legdrágábbal, az életükkel fizethetnek. Mint mondta, nagyon súlyos veszteségek és véráldozatok érték hazánkat. Végül a forradalom ugyan nem győzött, de mégis eredményeket ért el. Tiszteletből a magyar emberek szerte a világban március 15-én kokárdát tűznek a mellükre.

– Tanulnunk kell őseinktől mind elszántságot, mind elhivatottságot. Meggyőződésem, hogy összefogással Magyarországnak és a magyar embereknek eredményes és boldog jövőjük lesz – mondta Sándor József, aki arra is rámutatott: a gyermekeknek is tovább kell adni, hogy kik voltak és mit hajtottak végre a hősök, akiknek Vizsláson is próbálnak emléket állítani. Hozzátette: mindezt a helyi március 15-i emlékműnél, az egykor harcoló vizslási ősöknek készült emléktábla avatásával teszik meg.

– Az 1848/49-es hősök nehéz örökséget bíztak ránk, amely tiszteletet és nemzetünkért érzett felelősséget követel tőlünk, az utódoktól. Legyünk méltó követőik, vigyázzunk szabadságunkra, hogy egy magyar Magyarországot hagyhassunk örökül a jövő nemzedéknek – emelte ki szavai zárásaként Sándor József.

Tizenöt 1848-as vizslási hős nevét őrzi az emléktábla

Ezt követően a Vizslási Bóbita Óvoda növendékei, majd a Vizslási Harmat Néptáncegyüttes gyermek tagjai kedveskedtek műsorral a megjelenteknek, akik számára végül a kazári Aba Sámuel Általános Iskola 5. osztályos tanulói elevenítették fel előadásukkal a március 15-i történéseket.

Ezt követően a résztvevők átvonultak a templom előtti térre. Az ott található emlékmű oldalát ékesíti a már említett, a község önkormányzata által készíttetett emléktábla, amely az 1848/49-es szabadságharcban részt vevő vizslási honvédek emlékét őrzi. A táblán 15 név olvasható Bocsi Sándor kutatómunkájának köszönhetően.

Gyerekek is felléptek az ünnepi programok sorában
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Végül Sándor József és Pusztai Kornél, a BDSZ vizslási alapszervezetének elnöke az emlékmű megkoszorúzásával felavatták az emléktáblát, majd az Őszikék Nyugdíjas Klub tagjai, illetve az óvodás és iskolás gyerekek is elhelyezték papírból készült zászlóikat és virágaikat a mű lábánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában