Nool.hu videó

2024.01.23. 19:58

Az óvónők megbecsüléséről is beszélt a vizslási intézményátadón az államtitkár (videó)

Ünnepélyesen adták át Vizsláson a felújított és bővítésen átesett Bóbita Óvodát kedden. Az eseményen ott volt dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, aki beszédében kiemelte: a pedagógus-béremelés kiterjed az óvónőkre is.

Veres Edina

Szalagátvágás, balról jobbra: dr. Rétvári Bence, Sándor József, Becsó Zsolt, Marcsok Nikoletta és Skuczi Nándor

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az átadón a megjelenteket Marcsok Nikoletta, az óvoda vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a már romos falak, a régi parketták, a 35 éves, ütött-kopott bútorok helyett már egy korszerű, a kor igényeit kiszolgáló, biztonságos, vidám és gyermekközpontú épületet vehettek igénybe.

– Nem csak belülről, kívülről is teljesen megújultunk. Remek udvari játékokkal, és olyan kiegészítő elemekkel gazdagodtunk, amelyet kevés óvoda tudhat magáénak. Ilyen például a madármegfigyelő házunk, a KRESZ-pályánk és a magaságyásaink is, amelyekben kertészkedni fogunk – fejtette ki Marcsok Nikoletta. 

Hozzátette: nagy terveik vannak a jövőre nézve, a néphagyományok őrzése mellett szeretnék a gyermekeket a környezettudatosság jegyében nevelni, céljuk, hogy elérjék a „Zöld Óvoda” címet, amihez már minden eszköz a rendelkezésükre áll.

A 120 millió forintos forrásból a lehető legtöbb elképzelést megvalósították

Sándor József, a település polgármestere beszédében szót ejtett róla, hogy 3,5 év munkája ért be, hiszen az intézményből a térség egyik legszínvonalasabb óvodáját sikerült kialakítani. Hozzátette, hogy ebben nagy szerepe volt a vezető óvónőnek és az intézmény dolgozóinak is.

Rétvári Bence a hazai óvodai rendszer megbecsüléséről és támogatásáról is beszélt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A TOP Plusz pályázatban bruttó 180 millió forintot sikerült nyernünk az óvoda bővítésére és fejlesztésére. Büszkén merem kijelenteni, hogy a beruházásra fordítható nettó 180 millió forintból a lehető legtöbb elképzelést meg tudtuk valósítani. Az új létesítmény mintegy 300 négyzetméteres lett, két csoportszobában 55 gyermek óvodai elhelyezését szolgálja. A csoportszobákhoz öltöző és mosdó-WC helyiség tartozik, van szertár, egyéni fejlesztő, logopédiai foglalkoztató és egy többcélú, tornaszobaként is használható nagyterem.

Az irodák mellett tea- és melegítőkonyha, a felnőtteknek szociális helyiség, továbbá akadálymentes mosdó- WC is rendelkezésre áll, a gépészeti terekkel, a raktárral és karbantartó helyiséggel együtt.

Növekedett a három év alatti gyerekek száma Vizsláson

Sándor József azt is elárulta, hogy a felújított óvoda egy újabb fontos állomás a falu fejlődése útján. Mindezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt négy évben a három év alatti gyerekek száma mintegy 12 százalékkal nőtt Vizsláson.

Ezután Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Becsó Zsolt méltatták köszöntőikben a település fejlődését, a helyiek összefogásának erejét, valamint a községvezetés munkáját és jövőbe mutató terveit. Emellett pedig mindketten biztosították további támogatásukról mind a lakosokat, mind az önkormányzatot.

Az óvónőket is érinti az elindult pedagógus-béremelés

Az eseményen dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára is beszédet mondott. Elsőként annak fontosságát hangsúlyozta, hogy egy ilyen kis településen egy olyan óvodát adhattak át, amely Európában bárhol megállná a helyét. Kifejtette, hogy a kormány számára kiemelten fontos, hogy az óvodák a kistelepüléseken is fejlődjenek. Mint fogalmazott: minden óvoda „kulcsát” az óvónők jelentik, ezért bír nagy jelentőséggel megbecsültségük.

– Emiatt is fontos, hogy a most elindult pedagógus-béremelés kiterjed az óvónőkre. Minden óvónő esetében a januári már 32,2 százalékkal megemelt bér, ezt fogják az óvónők megkapni országszerte mindenhol. A következő évben további 21 százalékkal fog minden óvónőnek a bére növekedni Magyarországon. Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy egy olyan nemzedék nőjön fel, ahol iskolás korban nincs akkora fejlettségbeli különbség fontos a három éves kortól kötelező óvoda – fejtette ki.

Gyurkó Géza diakónus felszentelte a felújított és kibővített óvodát
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Éppen emiatt is örülök annak, hogy Európai Uniós és hazai forrásból meg tudtuk teremteni a valaha volt legnagyobb óvónő-béremelésnek a kereteit, amely idén és jövőre is megvalósul. Emellett, ha ezt összeadom a tavalyi és tavalyelőtti béremelésekkel, akkor azt mondhatjuk, hogy az óvónők esetében is rendkívül magas, közel duplájára emelt bérről beszélhetünk – mondta.

Meg kell becsülnünk a magyarországi óvodai rendszert

A BM parlamenti államtitkára ezt követően egyebek mellett arra is kitért, hogy az elmúlt 13 évben 18 ezer új óvodai férőhelyet hoztak létre, majd szót ejtett arról, hogy az óvónők létszáma 30 ezerről közel 31 ezerre növekedett. Az elmúlt években óvodák építésére, bővítésére és felújítására hozzávetőleg 320 milliárd forintot fordítottak. Beszélt továbbá a hazai óvodai ellátásról, illetve az óvodai étkeztetésről is, amelyet a gyerekek döntő többsége hazánkban ingyen vehet igénybe. Hozzátette: 2010-hez képest az óvodai és az iskolai étkeztetésre jóval több mint háromszorosát fordítják.

– Meg kell becsülnünk ezt az óvodai rendszert, amely Magyarországon létrejött, illetve az óvónők munkáját. Örülhetünk annak, hogy egy egyre inkább családbarát országban élünk. A családokat nem csak anyagilag támogatja a kormány, hanem olyan intézményrendszerünk van a védőnőktől kezdve a bölcsődéken és az óvodákon keresztül az iskolákig, amelyek a család szempontjait fontosnak tartják – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában