Hulladék

2024.03.28. 06:37

Elismerte az önkormányzat a pásztói diákok környezetükért végzett példamutató munkáját

Nyolc gimnazista vehetett át elismerést a napokban, akik azon fáradoznak, hogy tisztábbá varázsolják Pásztó utcáit, ezért a szemétszedés szinte mindennapossá vált az életükben.

Nagy Orsolya

Nyolc gimnazista vehetett át elismerést a napokban

Forrás: Facebook

Mint arról korábban beszámoltunk: összefogott a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium három diákja és kollégistája, majd elindított egy szemétszedési kezdeményezést, amelyhez egyre több fiatal csatlakozik. Balla Péter Levente, Remenyik András Tamás és Gerhát Martin példamutató tevékenységét már további öt tanuló követte, akik folyamatosan gyűjtik a szemetet.

Berze Mariann, a Tittel Pál Kollégium vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a napokban egy petíciót is készítettek, amelyet mintegy háromszázan írtak alá. Céljuk, hogy a kollégium utcájában lévő kisbolt környékén felszámolják a szemetelést, ugyanis a vásárlók rengeteg hulladékot eldobnak, a fiatalok pedig nem győzik összeszedni utánuk. Ebben kérték az önkormányzat segítségét is.

Minden tőlük telhetőt megtesznek

Hozzátette: a diákokat nagyon elszomorítja, hogy megállás nélkül szedik a szemetet, de másnapra ugyanúgy ott van. A fiatalok figyelemfelkeltő videókat, előadásokat és különböző programokat is terveznek majd a tisztább jövőért. Az elmúlt hetek során végzett munkájukat pedig az önkormányzat is elismerte.

Farkas Attila polgármester Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a legutóbb tartott testületi ülésen átadta az elismerő okleveleket a Mikszáth Kálmán Gimnázium nyolc diákjának a város köztisztaságáért végzett kimagasló önkéntes munkájukért.

Példát mutatnak önkéntes tevékenységükkel

– Nagyon örülünk, hogy vannak ilyen gimnazisták, és dicsérendő ez a kezdeményezés, illetve az is, hogy nem tudnak olyan környezetben élni, ahol szemét van. Felháborítja őket, hogy az emberek folyamatosan szemetelnek, de nem adják fel a reményt, hogy tisztább legyen a város – közölte Farkas Attila, aki úgy véli, a diákok példát mutatnak önkéntes tevékenységükkel nem csak a fiataloknak, de az időseknek egyaránt. Mindez pedig az mutatja, van esély arra, hogy egyszer elérkezünk egy olyan társadalomhoz, ahol a lakosság szinte száz százaléka óvni fogja a környezetét.

Horváthné Tajti Ágnes, a gimnázium igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kollégisták azok, akik szinte folyamatosan a városban élnek és a kollégiumot a Rákóczi úton közelítik meg.

Megelégelték a kollégisták

Kifejtette: ebben az utcában ugyanakkor van egy bolt is, amelynek környékén sokan megállnak beszélgetni. Ezzel nem is lenne baj, de hiába van ott kihelyezve kuka, nem oda dobják a szemetet. Emellett gyakran az intézmény kerítésénél ülnek és a csikket, az italos- és az üdítős dobozokat a földre dobják, vagy rosszabb esetben a gimnázium kerítésén belülre. Ezek a személyek nem az iskola diákjai. Az igazgatónő kiemelte: a kollégisták megelégelték mindezt, ezért indult el a kezdeményezés. Az intézmény régóta küzd a szemetelőkkel, már az önkormányzattól is segítséget kértek.

Horváthné Tajti Ágnes hangsúlyozta: az Örökös Ökoiskola címet viseli az intézmény, ahová a jövő értelmiségei járnak és nevelésükhöz a környezettudatosság is hozzátartozik. Emellett sokszor érkeznek vendégek is az iskolába, így fontos a szép és a tiszta környezet több szempontból is.

Mint fogalmazott: örül annak, hogy a gyerekek hajlandóak arra, hogy mindig összeszedjék a szemetet mások után, de vajon meddig. Fontos lenne, ha a lakosok is segítenének ebben, és tisztább környezet lenne a gimnázium, illetve a kollégium környékén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában