Szűrővizsgálatok

2024.02.12. 13:50

Új esély az életre! – Kreicsi Mária a szűrések fontosságáról beszél a rádióban

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke a Gömör és Nógrád Rádió vendégeként a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Palchuber Kinga

Kreicsi Mária maga is megküzdött a betegséggel

Forrás: Hír FM

Fotó: Andó Ákos

A statisztikai adatok szerint Szlovákia és Magyarország egyaránt rosszul teljesít a daganatos megbetegedésekkel szembeni harcban, ezért is fontos beszélni a szűrő- és az önvizsgálatok fontosságáról. E téma részletes ismertetéséhez pedig Vincze Gábor, a Gömör és Nógrád Rádió Küldetéstudat című műsorának házigazdája aligha találhatott volna jobb szakértőt Kreicsi Máriánál. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke február 12-én, hétfőn, 18 órától válaszol a műsorvezető kérdéseire. Az adást az alábbi linken tudjátok meghallgatni. 

Legyőzte a betegséget

Mint arra a rádió közleménye rávilágított: Kreicsi Mária kislánykora óta az egészségügyben szeretett volna elhelyezkedni, ami egy vegyipari kitérő után sikerült is neki. Őt is elérte a rettegett kór, ám a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően betegségét hamar felismerték, s az életmentő kezelést időben megkapta. E nehéz, küzdelmekkel teli időszakban határozta el, hogy segíteni szeretne a hasonló betegséggel küzdő embereknek.

Egy vizsgálat után ismerte meg a Magyar Rákellenes Liga aktivistáit, akik biztatták, hogy hozza létre a salgótarjáni alapszervezetet. A jelenleg is aktívan működő salgótarjáni csapat célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét az ön- és szűrővizsgálatok életmentő funkciójára, arra, hogy a rákos megbetegedések megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők, de időben felismerve jó eséllyel gyógyíthatók is.

A Salgótarjáni Mályvavirág Pontot is vezeti

Nemrég portálunk is beszámolt arról, hogy a Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákszűrésen való részvételt érintően keresi a nők motivációját. A Mályvavirág Alapítvány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héttel indította el az egész éves programját. Az idei kampány során arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi motiválja a nőket a méhnyakrászűrésen való részvételre? Ehhez csatlakozva a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetőjeként Kreicsi Mária is megosztatta, hogy mi jelenti az ösztönző erőt. Az elnök így fogalmazott: 

Egy szűrővizsgálatnak köszönhetően kaptam új esélyt az életre… – élek vele!

Kreicsi Mária a közelmúltban a Hír FM műsorában is felhívta a szűrővizsgálatok fontosságára a figyelmet:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában