Nool.hu videó

2024.01.24. 18:08

Keresték a nők motivációját a Méhnyakrák Megelőzési Hét salgótarjáni programján (fotók, videó)

Neked mi a motivációd? E kérdés körül forgott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretén belül szervezett, Gyöngy-percek című esemény szerdán Salgótarjánban. A vármegyeháza nagytermében összegyűlt érdeklődők kerekasztal-beszélgetés során elhangzott hasznos információkkal gazdagodhattak, illetve természetesen a gyöngyfűzés is a programok között szerepelt.

Veres Edina

Sok érdeklődő jött el a rendezvényre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Idén 11. alkalommal indított mozgósító kampányt hazánkban a Mályvavirág Alapítvány a 18. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva. A 2024-es programsorozat a Gyöngy-percek címet viseli, az események középpontjában pedig az a kérdés áll: Neked mi a motivációd?

Szerdán, a rendezvény soron következő állomásának a salgótarjáni Vármegyeháza adott otthont, ahol Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, megvan arra a reális esély, hogy egyetlen nő se veszítse életét méhnyakrák miatt, ugyanis a több mint 200 daganatos megbetegedés közül ez a kór az, amelynek ismerjük a kiváltó okát: a human papilloma (HPV) vírust.

– Létezik primer prevenció, hiszen van egy jól működő, biztonságos, a 12 éves lányoknak és most már a fiúknak is ingyenesen elérhető védőoltás. Emellett pedig adott a szintén jól működő szűrési rendszer – hangsúlyozta a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője, aki arra is rámutatott, hogy a WHO célja, hogy a méhnyakrák, mint halálos betegség eltűnjön a Földről. Ehhez pedig 2020-ban el is készítettek egy eliminációs-tervet.

Salgótarján a kezdetektől csatlakozik az alapítvány rendezvénysorozatához

Kreicsi Mária hozzátette: a 2013-ban életre hívott Mályvavirág Alapítvány immár a 11. alkalommal vállalta fel a mozgósító kampány főszervezői feladatait. Mint fogalmazott, országszerte sok civil szervezet kapcsolódik valamilyen programmal a felhíváshoz. Arra pedig igazán büszke, hogy Salgótarján az elsők között csatlakozott, és minden évben újra csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány megálmodója, létrehozója és elnöke is részt vett a salgótarjáni Gyöngy-perceken, ahol elmondta: az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héttel indítják el az egész éves programjukat. Portálunk érdeklődésére kifejtette: közel 200 település csatlakozik hozzájuk, amelyek közül hozzávetőleg 50 százalék esetében tartanak kerekasztal-beszélgetést. Ugyanakkor az év során 10 olyan irányított „kerekasztalt” szerveznek, ahol kiemelten ügyelnek arra, hogy legyen például hátrányos helyzetű résztvevő. Emellett ezek esetében arra is törekszenek, hogy első sorban a hétköznapi nőket ültessék egy asztalhoz, hiszen így sokkal nyíltabban tudják felfedni, hogy véleményük szerint mi működik és mi nem.

Beszélni kell arról, hogy mi működik és mi nem!

Az esemény során Tóth Icó az idei kampány központjában álló témát, azaz a nők motivációjának keresését azzal indokolta, hogy tapasztalataik szerint nagyon kevesen járnak el méhnyakszűrésre Magyarországon. Hangsúlyozta: ezen változtatni kell azért, hogy a fiataloknak már természetes legyen, hogy elmennek a szűrésre.

– Ne azért menjenek el, mert valami bajuk van, hanem azért, hogy időben felfedezésre kerüljön, ha valami nincs rendben. Azt gondolom, hogy nekünk ennek elérése érdekében beszélgetnünk kell arról, hogy mi működik a rendszerben, és mi nem! – emelte ki Tóth Icó, aki azt gondolja, hogy korábban nem ültek le a nők egy asztalhoz, és fedték fel a szűrésen való részvétellel kapcsolatos motivációs és demotivációs érveiket. Hozzátette: ezeket szeretnék idén megismerni, és bíznak abban, hogy év végén egy írásban összegezhetik majd a kerekasztal-beszélgetéseken elhangzottakat, sőt! Esetleg megoldási javaslatokkal is szolgálhatnak majd mindezek ismeretében.

Gyöngyfűzés zárta a Gyöngy-perceket

Ezután elindult a méhnyakrákszűrésről szóló kerekasztal-beszélgetés, amely során a résztvevők – megannyi témához kapcsolódó kérdést körbejárva – keresték a nők motivációját Katkó Orsolya, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjének, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetőségi tagjának irányítása mellett.

A program során közreműködött a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének kórusa is, illetve az iskola diákjai szép számmal vettek részt a programon a fiatal korosztályt „képviselve”. A salgótarjáni Gyöngy-percek végül teázással és sütizéssel, illetve közös gyöngyfűzéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában