Nool.hu videó

2024.02.08. 17:26

Óvja a közlekedőket: megáldották a felújított út menti keresztet Kisbágyonban (videó)

Ünnepélyes keretek között, imádság mellett szentelték meg a bujáki keresztet a település határában csütörtök délelőtt.

Nagy Orsolya

Marti József esperesplébános áldotta meg a felújított úti keresztet

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ünnepélyes eseményen dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt szervezete Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű kezdeményezéséhez a helyi közösség is csatlakozott, amely által új köntöst kapott a falu határában lévő úti kereszt.

– Cselekvő hitről tettek tanúbizonyságot azok az emberek, akik közösen felújították a keresztet, és végezték ezt úgy, hogy napjainkban egyáltalán nem természetes az, hogy egyén, vagy közösség nyíltan, bátran és minden negatív következmény nélkül megvallhatja a hitét és kiállhat annak értékeiért. Erre számos és egyre több, riasztóan negatív példát láthatunk szerte Európa nyugati felében, ahol tombol az eltörlés kultúrája, ahol a vallási türelmetlenség és a keresztények üldözése mindennapossá vált – közölte dr. Latorcai Csaba.

Hozzátette: vigyáznunk kell, hogy ezek a káros tendenciák ne uralhassák el a magyar mindennapokat. A jövőnket meghatározó döntéseikben éppen ezért ébernek és józanak kell lenni, hiszen csak ez jelenthet garanciát arra, hogy meg tudjuk őrizni Magyarországot magyarnak, békében és biztonságban.

Az államtitkár nemes és kitartó munkának nevezte azt, amelyeket ezekkel a kihívásokkal teli időkben hazánk és a magyar nép vív azért, hogy ne csak dicső múltunk, hanem méltó életet biztosító jövőnk is legyen.

Csak együtt tehetjük naggyá a nemzetet és a kontinenst!

– Napjainkban is csak azoknak a nemzeti közösségnek van és lesz jövője, amelyeket a kétezer éves keresztény hit és kultúra összetart és, amelyek a családok támogatására és megerősítésére, a becsületes, illetve tisztességes munkára, a nemzedékek közötti megértésre és szolidaritásra építenek. Ezért valljuk, hogy csak együtt tehetjük naggyá a nemzetet és a kontinenst. Magyarország és Európa jövője az összetartó közösségek erejében van. A bizalomra épülő nyitottságot tartjuk szem előtt – hangsúlyozta dr. Latorcai Csaba.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kereszt nem csupán szimbólum és vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben véve is igazodási pont, amelynek köszönhetően otthonra lelt hazánk a Kárpát-medencében, ahol megmaradtunk és szellemi, lelki értelemben egyaránt gazdagodtunk, illetve gazdagodunk mindmáig. Mi, magyarok közösen, összefogással megőrizzük ezt az örökségünket.

Kiemelte továbbá: fontos ezeknek a szent szimbólumoknak a felújítása, és bízik benne, hogy minél többen csatlakoznak majd ehhez a kezdeményezéshez, hiszen felismerik a kereszt megtartó erejét.

A kereszt vallási és kulturális jelentősége is kiemelkedő

Ezt követően Marti József esperesplébános közös imádság mellett áldotta meg a felújított úti keresztet.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő kifejtette: a kereszt vallási és kulturális jelentősége is kiemelkedő. Hazánkban pedig szinte nincs olyan magyar település, ahol ne találkoznának az emberek ilyen kereszttel, mint a bujáki.

Mint mondta: úgy, ahogy megújult Héhalom határában a kereszt, úgy most Kisbágyonban is, amelyért háláját fejezte ki mindazoknak, akik ezt fontosnak tartották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában