Gólyaállomány

2024.02.29. 10:54

Országszerte megfigyelték a gólyákat – íme a nógrádi eredmények!

A fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben aktívan közreműködő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ahogy minden évben, úgy tavaly is országos adatgyűjtést szervezett. Az eredmények az állomány mintegy 10 százalékos növekedését mutatják, szűkebb hazánk 68 településéről érkeztek megfigyelések.

Gulyás Edina

Az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. Az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről tavaly is, és az eredmények az állomány mintegy 10 százalékos növekedését mutatják – áll az egyesület sajtóközleményében.

Mint arról beszámoltak: az 1970-es esztendőktől évtizedeken keresztül 4 ezer 800 és 5 ezer 500 között ingadozott az ötévente szervezett felmérések adatai alapján a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak 4 ezer költőpárt mutatott. A csökkenés azóta megállt, sőt, enyhe emelkedés is tapasztalható.

Az MME online gólya adatbázisába tavaly december végéig feltöltött adatok 1 ezer 280 település 3 ezer 715 fészkelőhelyéről tudósítanak, szűkebb hazánkban 68 községben 147 megfigyelést rögzítettek. A vizsgált fészkek közül Nógrád vármegyében 90-ből sikeresen repült ki fióka, 13 pár sikertelen volt, 3 fészket pedig magányos gólya foglalt el. A sikeres párok térségünkben összesen 265 fiókát neveltek fel.

A közlemény arra is kitér, hogy 1 ezer 143 olyan település van országszerte, ahol 2019-ben és 2023-ban egyaránt történt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4 ezer pár volt, 2023-ban pedig már 4 ezer 550. Ez a bő 10 százalékos emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest örvendetes eredmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában