Nool.hu videó

2024.02.29. 18:55

Matektudásukkal hódíthatták el a diákcsapatok a Bátor Vándorkupát a tarjáni középiskolában (fotók, videó)

Matematika-csapatverseny feladványainak megoldása során mozgatták meg „agytekervényeiket” a szakképzési centrum iskoláiban tanuló diákok a napokban. A megmérettetést a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola hirdette meg.

Veres Edina

Sok csapat indult a megmérettetésen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Zsúfolásig telt a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tornaterme az első Bátor-napi matematika-csapatverseny idején. Barta Rita, a házigazda intézmény igazgatója elmondta: nem is gondolták, hogy a kezdeményezésüket ekkora érdeklődés kíséri majd, amit tanúsít, hogy az NVSzC fenntartásában működő hét iskolából összesen 18 csapat vett rajta részt. Mint fogalmazott: volt olyan intézmény, ahonnan összesen hét csoport érkezett a Keribe.

A zsúfolásig megtelt teremben mindenki kereste a helyes megoldásokat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Bátor-napot szerveztünk, és ahhoz kapcsolódva hirdettük meg hagyományteremtő szándékkal a tudáspróbát Diószegi István oktatónk kezdeményezésére. A versenyen résztvevő négytagú diákcsapatokat egy-egy 9., 10., 11. és 12 évfolyamos tanuló alkotta. Örömmel láttuk, hogy a gyerekek tényleg élvezték az eseményt, sőt, a próbatétel végén a kísérőtanárok is részt vállaltak a feladatlapok javításában. Mondhatnám, igazi közösségi összefogás övezte a jó hangulatban telt rendezvényt – fejtette ki Barta Rita, aki úgy fogalmazott: a nagy érdeklődésre való tekintettel elképzelhető, hogy az idei verseny tanulságainak levonása után jövőre már a szakképzési centrumon kívüli középiskolák részére is kiterjesztik a nevezés lehetőségét.

Kizökkentették a fiatalokat a hétköznapi matektanulásból

A Bátor-napi matematika-csapatverseny megálmodója, a köznyelvben csak Keriként emlegetett iskola oktatója, Diószegi István volt. Portálunk érdeklődésére elárulta: a megmérettetéssel az volt a célja, hogy kicsit kizökkentse a fiatalokat a hétköznapi matektanulásból.

– Az ötletet az előző munkahelyemről merítettem, ahol fizikából szerveztünk hasonló próbatételt a gyerekeknek. A csapatverseny mivolta pedig abból fakadt, hogy tapasztalataim szerint a diákok bátortalanok egyedül elmerülni a matek varázsában. Így például a tanórákon, a gyakorlásnál sokkal aktívabban vesznek részt a feladatok megoldásában, ha kis csoportban kivitelezhetik azokat – osztotta meg észrevételeit az oktató, aki arra is kitért, hogy a gyerekek nagyon aktívan vettek részt a Bátor-napi tudáspróba feladványainak kidolgozásában.

Hozzáfűzte: a verseny fő irányát egy valódi, érettségiszintű feladatlap adta. A 100 pontos érettségi feladatsor megoldására a csapatoknak 100 perc állt a rendelkezésükre, majd miután mindenki letette a tollat a kezéből, a Keri több oktatója és a tanulókkal érkezett kísérőtanárok hozzáláttak a megfejtések kijavításához. A versenyzők ez idő alatt megkóstolhatták a Keris cukrásztanulók által készített süteményeket, illetve tovább csillogtathatták tudásukat a Logi-KAszinó nevet viselő vetélkedőn. Ez utóbbi játékos próbatétel öt állomásán logikai feladatok vártak rájuk, amelyek megoldásával plusz pontokat gyűjthettek.

Az első három helyezett csapat négyes érdemjegyet érdemelt volna a matekérettségin

A megmérettetést egy, a Táncsincs Mihály Technikumból érkezett csapat zárta a harmadik helyen, míg a másodikok a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Technikum 1. csapatának tagjai lettek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Szent-Györgyi Albert iskola 2. csapatát alkotó diákok állhattak fel, akik „fődíjként” egy évre elvihették magukkal a Bátor Vándorkupát.

Diószegi István azt is elárulta: az első három helyezett az elért pontok alapján egy matematika érettségin akár a négyes osztályzatot is elérhette volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában