Allergia

2024.02.18. 07:55

Már támadnak a pollenek: nehéz időszak előtt állnak a nógrádi allergiások

Az enyhe időjárásnak köszönhetően idén a megszokottnál korábban elkezdődött az allergiaszezon. Rossz hír ez az arra érzékenyek számára, akiknek fontos a pollenek elleni megfelelő védekezés.

Nagy Orsolya

A fák pollenjére érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére

Forrás: Pixabay

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján található pollenjelentésben beszámolt: a napokban várható eső és éjszakai fagy kis mértékben ugyan, de csökkentheti a pollenterhelést.

Hozzátették: az éger, a ciprus- és a tiszafafélék, illetve már a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé pedig jellemzően közepes. Ezen túlmenően a nyár, a szil és a juhar virágpora jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen, míg a kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is kitért, hogy a tavaszi fák pollenjére érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Ezek a tünetek léphetnek fel

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal portálunknak korábban elmondta, hogy az allergia jellemző tünetei leginkább a megfázáshoz hasonlítanak, így például jelentkezhet orrfolyás, -dugulás, változó gyakoriságú tüsszögés és köhögés. Ezek mellett többségében orr-, szem- vagy bőrviszketés is előfordulhat. A kormányhivatal arra is kitért, hogy az allergiásoknak érdemes követniük a pollennaptárt, és amennyiben gyógyszeres kezelés szükséges, azt kezelőorvosukkal egyeztetni.

Kifejtették továbbá azt is, hogy erős pollenterhelés esetén az arra érzékenyek, amikor hazaérnek, mossanak arcot és kezet, ezzel is csökkentve a tüneteket. A pollenek ugyanis rátapadnak a bőrre, a szemöldökre, de még a szempillára is. Ezen túlmenően fontos a rendszeres, akár mindennapos hajmosás is, de a gyakori ágyneműhuzat csere is nélkülözhetetlen. Emellett érdemes elkerülni a frissen mosott ruhák szabadban történő szárítását, hiszen a rájuk kerülő pollenszemek éjszaka is okozhatnak allergiás tüneteket. Szellőztetni pedig inkább az esti órákban vagy éjszaka javasolt, mert olyankor mindig kisebb a pollenkoncentráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában