Madárlesen

2024.02.01. 11:20

Ezt sasold! – ritka madárfajokat figyeltek meg tavaly Nógrádban

Az elmúlt év is tartogatott meglepetéseket a madárbarátok számára, olyan fajokat is megfigyelhettek térségünkben, ami korábban sosem fordult elő ezen a vidéken. A klímaváltozás hatására a szakemberek a jövőben is a mediterrán régióra jellemző fajok felbukkanására számítanak.

Gulyás Edina

Sárgacsőrű kenderikét is lencsevégre kaptak Nógrádban

Forrás: MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) régóta folytat faunisztikai kutatásokat – ilyen például a Madár Atlasz Program, vagy a Mindennapi Madaraink Monitoringja – szerte az országban. Adatokat gyűjtenek a fajok előfordulásairól, illetve az állomány változásairól.

– A ritka fajok feltűnése, amellett, hogy tudományos érdekesség, hasznos információkkal szolgál a környezet változásáról is. Az éghajlathoz kapcsolódóan az embereket érintő hatásokról is képet adhat

 – tájékoztatott Molnár Márton, az egyesület megyei szervezetének titkára. 

2022 telén a tari kőbányában hajnalmadarat figyeltek meg, ami nevét a szárnyában hajnalpírre emlékeztető színről kapta. Azért különleges ez a madár, mert a nagy függőleges szilafalakhoz alkalmazkodott, képes azon fel-le kúszni. A magashegységi faj, ami hozzánk legközelebb a Tátrában fészkel, megyénkben töltötte a telet, még tavaly januárban is itt tartózkodott. 

Dögevő is itt töltötte az éjszakát

– Júniusban Pásztón feltűnt egy fakó keselyű, ami országos viszonylatban is ritkán látható, a balkáni régióban jellemző. A nagytestű madár számára kedvező légáramlatok esetén hatalmas távokat tud vitorlázva megtenni, naponta akár több száz kilométert is – ismertette a szakember aki arra is kitért, hogy a tollas vendég csupán egy éjszakát töltött a megyében, aztán továbbállt. A dögevő madár ugyanis hazánkban az állategészségügyi előírások miatt nem talál megfelelő táplálékot. 

Október elején Galyatetőn feltűnt egy himalájai füzike. A madár a megyehatáron mozgott, és a nógrádi oldalon is látták. A fajnak eddig ez volt az első nógrádi adata. De országosan is ritka, mindössze hatszor figyelték meg hazánkban. 

Másodszor jelent meg Nógrádban

Ősszel Patakon befogtak és meggyűrűztek egy vándorfüzikét, ami hozzánk legközelebb Szibériában fészkel. A faj másodszor jelent meg megyénkben. Novemberben Ludányhalásziban egy sarki, Palotáson pedig egy északi búvár tűnt fel. Decemberben Jobbágyi határában két sárgacsőrű kenderikét figyeltek meg. Ez utóbbi faj korábban gyakori vendég volt Magyarországon, azonban a klímaváltozás miatt megritkult a hazai telelő állományuk. Olyannyira, hogy tavaly az őszi szezonban az országban egyedül Nógrádban jelent meg a madár. 

– Igazi szenzációnak számít, hogy tavasszal sikeresen fészkelt egy törpekuvik pár a Medves-fennsíkon. A megyében további két helyszínen is feltűnt ez a magashegyi faj, így elképzelhető, hogy tovább fog terjeszkedni a régióban

 – ismertette Molnár Márton, aki arról is beszámolt, hogy az országban egyedül az Ipoly-völgyben található meg az énekes hattyú, ami tavaly is sikeresen költött a térségben, hat tojásból négy fióka kelt ki. 

A jövőben is érhet meglepetés

– A változó, melegedő időjárás miatt a jövőben egyre több olyan faj bukkanhat fel megyénkben, amely a mediterrán régióra jellemző. A madarászok nagy valószínűséggel találkozhatnak majd eddig sosem látott példányokkal. Ellenben egyre kevesebb olyan madár érkezik hozzánk, amelyek téli vendégeink voltak – közölte a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában