Projekt

2024.02.27. 16:38

Egészséggel a közösségért: sikerrel zárult a nógrádi fiatalok projektje Szurdokpüspökiben

A Nógrádi Fiatalokért Egyesület célja, hogy támogassák és fejlesszék az ifjoncokat, elősegítsék a helyben maradásukat, a szabadidejük hasznos eltöltését, valamint a saját ötleteik megvalósítását. Legutóbbi projektjük az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet Szurdokpüspökiben.

Lukács Zsófia

A projekt legnagyobb eseménye az egyhetes nyári tábor volt

Forrás: Beküldött fotó

Nemrégiben zárult a Nógrádi Fiatalokért Egyesület Egészséggel a közösségért elnevezésű projektje, amely az elmúlt időszakban számtalan programot kínált a szurdokpüspöki fiataloknak. – Már két éve nem volt lehetőségük a helyi gyerekeknek táborban részt venniük. A kiválasztott célcsoportban – 3-8. osztályos diákok – alacsony százalékban van jelen a mindennapi testmozgás és az egészséges táplálékbevitel.  Ezért a helyi igényekre reflektálva, a Nógrádi Fiatalokért Egyesület nagyon fontosnak tartja azt, hogy a jövő generációja egészségesebb és fittebb legyen – mondta el portálunknak Sándor Bence, az egyesület tagja.

Kiemelte továbbá: különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél többet legyenek a friss levegőn, megtapasztalják az erdő, mező jótékony hatását. – Fontos, hogy már gyermekkortól jelen legyenek a térségben lévő közösségekben, elsajátítsák, megismerjék a nonformális tanulás formáit, tisztában legyenek értékeikkel. Egyesületünk szurdokpüspöki tagjai ezért kidolgozták az „Egészséggel a közösségért” pályázati programot, amit a Tempus Közalapítvány Európai Szolidaritási Testület pályázati rendszerébe nyújtott be, és nyert meg. Majd ezzel egy időben helyi önkénteseket szervezett be a csapatába. Amiben részt vehettek az 50 közösségi órát ledolgozni köteles középiskolás diákok is. A csapat nagy örömére 8 fős brigád állt össze a projekt megvalósításához – részletezte Sándor Bence.

A projekt első eseményeit a tavasz beköszöntével szervezték meg tavaly

Hozzátette: Szurdokpüspökiben, a Hanák Kolos Emlékházban és annak udvarán húsvéti foglalkozásokat tartottak, majd kézműves feladatokra, mozgásra, illetve közös ebédre invitálták az érdeklődő gyerekeket. Nagy sikert aratott az almakompót elkészítése, amelyet a nyári tábor alkalmával fogyasztottak el a gyerekek.

– Májusban a gyermeknap alkalmából a sport- és az ételek kerültek előtérbe. Meglátogattuk a helyi Múltunk házát, ahol bepillantást nyerhettünk nagyapáink és dédszüleink mindennapi életébe és többet megtudhattunk a községről. Projektünk legnagyobb eseménye a Szurdokpüspöki egyhetes júliusi nyári tábor volt, ahol minden napra különböző izgalmas foglalkozásokkal készültünk a résztvevő gyerekek számára. Szem előtt tartottuk a projekt fő témakörét, így számos egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos tematikus foglalkozásokra invitáltuk a gyerekeket – emelte ki az egyesület tagja.

Az ősz is tartogatott meglepetéseket

Mint megtudtuk: a projekt őszi eseményén, „Természet megismerése”-napot tartottak a gyerekekkel, ahol a természeti kincsek védelmére hívták fel a figyelmet. Október utolsó szombatján a csemetékkel közösen készülődtek a Halloweenre, ahol a kihagyhatatlan tökfaragás volt a fő program. – Szép emlékekkel búcsúztunk 2023-tól, és izgatottan vártuk a közelgő projektzáró napot, ami nemrégiben valósult meg. Itt már az egész iskolát bevontuk a programjainkba. Nagy örömünkre az intézmény rövidített órákat rendelt el arra a napra az iskolában és utána mi következtünk. Hét állomást állítottunk fel különböző foglalkozásokkal színesítve. A nap végén pedig egy bűvész is elkápráztatta a gyerekeket. Mi így búcsúzunk ettől a projekttől. Remélem, még sok élményt tudunk hozni Szurdokpüspökibe kicsiknek és nagyoknak egyaránt – zárta gondolatait Sándor Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában