Közösségépítés

2024.01.02. 18:49

Számos projektet valósított meg az endrefalvai Nógrádi Fiatalokért Egyesület a múlt évben

Megyeszerte szervezett programokat a nógrádi fiatalok számára az endrefalvai egyesület 2023-ban is. Közösségépítő foglalkozásokon, előadásokon, túrákon, táborokban vehettek részt a korlátozott lehetőségekkel rendelkező gyerekek.

Lukács Zsófia

Számos programot szerveztek a fiataloknak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

A Nógrádi Fiatalokért Egyesület célja, hogy támogassák és fejlesszék a fiatalokat, elősegítsék és támogassák a helyben maradásukat, a szabadidejük hasznos eltöltését, valamint a saját ötleteik megvalósítását. A hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok bevonásával növelik az esélyegyenlőséget, valamint a tevékenységeken való közös részvétellel csökkentik a felmerülő diszkriminációt a származásukra, nemi identitásukra, esetlegesen az anyagi hátterükre vonatkozólag.

–Nagyon hálásak vagyunk az idei évért is, hiszen egyesületünk ebben az évben sem tétlenkedett, nagyszerű projektek valósultak meg és megannyi izgalmas eseményen vettünk részt. Januárban jelentettük be, hogy egy új projekten dolgozunk, melyet a "Tegyük élhetőbbé Sipeket, avagy érdekel az érdeked" névre kereszteltünk. A program keretein belül célul tűztük ki, hogy hozzájáruljunk a zöld világnézet gyakorlatba ültetéséhez, mindamellett, hogy hangsúlyozzuk a közösségi lét, gondolkodás és az egymásért való tevékenység fontosságát. Márciusban kézműves és mozgásfejlesztő foglalkozásokat tartottunk, továbbá egy nagyszerű előadás keretein belül az endrefalvai gyerekek megismerkedhettek a mézkészítés rejtelmeivel is – számolt be róla a Nógrádi Fiatalokért Egyesület.

Több településen is szerveztek programokat
Fotó: Beküldött 

Tavasszal is több programot is szerveztek: túráztak Nógrádsipeken a mozogni vágyókkal, Szurdokpüspökin pedig már a húsvétra készülődtek a gyerekekkel. A szécsényi Liget Lovasudvarban is jártak, ahová az endrefalvai iskolásokat vitték el egy tanyasi kirándulásra. A sipeki óvódában is tartottak foglalkozást, az újrahasznosítás fontosságát szem előtt tartva, illetve a fák és madarak világnapjának közeledtével, tejes dobozokból madáretetőket készítettek a gyerekekkel, majd fákat ültettünk Endrefalva egyik utcájában az iskolásokkal.

– Nógrádsipeken sportnapot tartottunk, ahol különböző akadálypályák várták az érdeklődőket. Az idei évünk egyik legnagyobb eseményére is májusban került sor, hiszen véget ért az első projektünk is, melyet egy záró esemény keretein belül ünnepeltünk meg az endrefalvai iskolásokkal. Gyermeknap alkalmából több helyen is megfordultunk és mi is megünnepeltük a gyerekeket. A vakációt a karancssági mesetáborral indítottuk, ahol különböző mese tematikájú programokat szerveztünk a résztvevő gyerekeknek. Majd elintéztük, hogy a mini planetárium Szécsénybe is ellátogasson, amely nagy sikernek örvendett. Nyár elején már teljes gőzerővel készültünk a Szurdokpüspökin tartandó egy hetes nyári táborunkra, melyet az egészséges életmód témakörére építettünk fel – ismertette az egyesület.

Arról is beszámoltak, hogy augusztusban meghirdettek egy állandó angol klubbot, majd egy nagyszerű robotika estre is sor került Szécsényben, amelyet később ősszel Pásztón is megszerveztek.  Szurdokpüspökin természet megismerése napot tartottak, részt vettek a második Papírsárkány Eregető Napon, ahol a futóversenyt is lebonyolították. A Halloween közeledtével töklámpásokat faragtak a szurdokpüspöki gyerekekkel, majd ismét izgalmas esemény várt rájuk. Véget ért a második sikeres projekt is, melyet Sipeken egy projektzáró esemény keretein belül ünnepeltek meg.  

–Egy szempillantás alatt beköszöntött az év utolsó hónapja, ahol pedig természetesen a karácsonyra készülődtünk. Mikulásváró délutánon vettünk részt a szécsényi könyvtár szervezésében, mézeskalács foglalkozást, továbbá karácsonyi kézműves foglalkozásokat is szerveztünk Szécsényben, együtt hangolódtunk az ünnepekre. Ez az év is tartalmasan telt, hálásak vagyunk Mindenkinek azért, hogy ezek a projektek és események mind megvalósulhattak – összegezte az endrefalvai egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában