Különlegesség

2024.02.09. 15:40

A nyomolvasással és a vadgazdálkodással is megismerkedhettek az érdeklődők Ipolytarnócon

Érdekes programon vehettek részt az érdeklődők a napokban az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, ahol a nyomolvasással, illetve a vadgazdálkodással is megismerkedhettek. Ám ezeken kívül is akadt még bőven esemény, amelyeken jól érezhették magukat a természetkedvelők és az érdeklődők.

Sipos Nina Vivien

Különleges nyomolvasáson vehettek részt a látogatók a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ipolytarnóci Miocén Parkjában a napokban. A programon a jelenkor és az ősvilág nyomkövetése mellett a természetvédelmi vadgazdálkodással is megismerkedhettek a résztvevők.

Az évmilliókat átölelő nyomkeresés vadászati élménynapján a vadászterület fővadásza, Juhász Tamás természetvédelmi őr kalauzolta el a rendezvényen résztvevőket a régmúlt és a jelenkor vadcsapásain.

– A tematikus túrán egy pár vett részt. A látogatóközpont előtti rövid ismerkedés és tájékoztató után kimentünk a terület egy olyan pontjára, ahonnan nagyon jó rálátás van a természetvédelmi és egyben vadászterületre, valamint csodás kilátás nyílik a Felvidék dombjaira, hegyeire, előtérben a Gácsi kastéllyal – mondta el portálunknak a látogatóközpont vezetője, hozzáfűzve: – Innen indultunk tovább valódi vadcsapákat igénybe véve, fák és bokrok közt bujkálva, megküzdve az olvadó jeges, több helyen igen sáros talajjal, a terület szívébe.

A program nem csupán a felnőtteknek szólt, hiszen az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy különleges vadászati természetfilm, digitális terepasztal és a kiterjesztett valóság interaktív falának a játéktere nyújtott remek élményt a családoknak egy tovatűnt világ és a jelenkor vadjainak megismerésére.

Rengeteg látnivaló akadt

Juhász Tamás azt is elmondta, hogy a túra során a vendégek megismerkedhettek a területkutatás történetével, múltjával, a természetes folyamatok átalakító hatásával. Betekintést kaptak továbbá a területen zajló természetvédelmi kezelés és a vadgazdálkodás összefüggéseibe is, sőt, útjuk során a túra résztvevői megismerkedtek a területen folyt gazdálkodás nyomaival, a vadgazdálkodási létesítményekkel, a régi, eltűnt tanyák romjaival és a bánya helyekkel, ahonnan ezen tanyák építőanyaga is kikerülhetett és a vadcsapákon haladva a különböző vadfajok lábnyomait is megtekinthették. Bemutatták továbbá az érdeklődőknek a vadászat során használt eszközöket, illetve a területen alkalmazott vadászati módokat és trófeákat is.

– 124 évvel ezelőtt találtak rá a 17 millió éves ősvilági szörnyek lábnyomaira a világhírű ősmaradványoknál. Az ősélőhely kutatása napjainkban is folytatódik a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál – olvasható az Ipolytarnóci Ősmaradványok hivatalos közösségi oldalán.

– A túránkat a miocén erdőn keresztül a látogatóközpont kiállításán zártuk, összehasonlítva a vadcsapák lábnyomait a tárlat 17 millió éves lábnyomaival, továbbá a vadászati kiállításra készült filmet is megtekintettük – tette hozzá a természetvédelmi őr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában