Hagyományőrzés

2024.01.18. 14:15

Sváb disznótorra várják az érdeklődőket Berkenyén

A téli időszakban szinte minden falusi porta nélkülözhetetlen „tartozéka” volt a disznóvágás, de ez a szokás egyre inkább kiveszőben van. Éppen ezért gondolták úgy Berkenyén, hogy az ősök hagyományainak szellemében sajátos, nyilvános sváb-tort tartanak.

Hegedűs Henrik

German József, a nyugat-nógrádi község polgármestere portálunk megkeresésére elárulta: a helyi német nemzetiségi önkormányzat szervezésében várják az érdeklődőket január 20-án, szombaton a falumúzeum udvarára. A hátsó részen képzett böllérek közreműködésével reggel hét órától kezdődik meg a hízó sertés feldolgozásának a művelete, és szívesen fogadják mindenki segítségét, aki bármilyen formában segédkezni kíván a munkában.

Természetesen a fiatalabb nemzedékek képviselői számára is szeretnék bemutatni, miként zajlanak a folyamatok, ők már a nagyszülői házakban is alig találkoztak a pörzsöléssel, a katlanhús készítéssel vagy a hurkatöltéssel. Végezetül délután 16 és 18 óra között a házigazdák szeretettel várják a berkenyeieket egy kis disznótoros kóstolóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában