Tömegközlekedés

2024.01.15. 11:21

Nógrádban is ingyenes lesz a 14 év alatti gyermekeknek az utazás

Közlekedési rezsicsökkenést jelentett be január 9-én, kedden Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter.

Sipos Nina Vivien

Mint azt a Facebook-bejegyzésében is írta: olyan tarifa-rendszerváltást kíván a minisztérium végrehajtani, amely a helyközi közlekedést érintené leginkább. Március 1-jétől ingyen utazhatnak majd a 14 év alatti gyermekek a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV), a Volánbusz Zrt. és a budapesti helyiérdekű vasút (HÉV) járatain. 

Mint arról portálunk is beszámolt: Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy március 1-jétől a vármegye- és országbérletet kivéve minden mást megszüntetnek. A kedvezményekkel kapcsolatban úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, hogy nagy átalakításokra lehet majd számítani, hiszen a hatvanötből összesen negyvenhárom utazási kedvezményt fognak megszüntetni. Tavasszal kétnapos, korlátlan közlekedést biztosító jegyet vezetnek majd be, a Vármegye 24-et 990 forintért, illetve a Magyarország 24-et pedig 4990 forintért lehet megvásárolni.

Megszűnik a pecsételős rendszer, amely a közalkalmazottakat érinti, helyette egy regisztrációt követően korlátlanul élvezhetik majd a féláras kedvezményt, hasonlóan mint az oktatásban és egészségügyben dolgozók. Emellett a 14-25 éves korosztály ötven százalékos kedvezményt kap, azonban az utazás számukra vármegye- vagy országbérlettel még olcsóbb lesz. 

Érdemes lesz kihasználni

Litke polgármestere, Kristófné Dudás Zsuzsanna nyilatkozott portálunknak a bejelentésekkel kapcsolatban, amely a tömegközlekedési kedvezményeket érinti majd. 

– Véleményem szerint ez egy jó irányba történő változás lesz Magyarország-szerte és itt Nógrád vármegyében is. Tizenkét alkalommal használhatták a féláras kedvezményt a közalkalmazottak, az oda-vissza hat útnak felelt meg, ami elég kevés, ha azt vesszük figyelembe, hogy sok dolgozó jár munkába tömegközlekedési eszközzel – mondta a településvezető, kiegészítésképpen hozzátéve: – A közalkalmazottak, gondolok itt például a litkei iskolai dolgozókra, nem szorulnak majd a pecsételős rendszer korlátai közé március 1-jétől, ha az utazásukról van szó. Elég pozitív fejlesztés ez, amit érdemes lesz kihasználnia annak, aki teheti.

A sajtótájékoztatón Lázár János kitért arra is, hogy a 14 év alatti gyermekeknek és a 65 év felettieknek garantáltan díjmentes lesz a tömegközlekedés a MÁV, a Volánbusz és a HÉV összes járatán. A korábban magyar igazolvánnyal utazóknak, a nagycsaládosoknak, valamint a tartós betegeknek és a fogyatékkal élőknek is ingyenes lesz az utazás. 

Hatalmas segítség lesz

Egy salgótarjáni háromgyermekes édesanya, Kiss Andrea is kifejtette véleményét az intézkedésekkel kapcsolatban, aki rendszerint utazik a Volánbusz Zrt. járatain kilenc, tíz és tizenkét éves gyermekeivel. 

– Olvastam a híreket, amik az utazások kedvezményeivel kapcsolatosak, és őszintén örülök neki, hogy ezt a rendszert bevezetik idén márciustól. Három általános iskolás korú gyermekem van, akik mindennap vagy busszal vagy vonattal járnak iskolába. Hatalmas segítség lesz ez a családosok számára, ha ingyenesen vehetik igénybe a fiatalok bármelyik tömegközlekedési eszközt – hangsúlyozta az édesanya portálunknak.

Lázár János elmondta, hogy az őszi hónapoktól kezdődően az összes sárga volánbuszon lehetővé teszik a bankkártyás fizetést, ellenben, ha a sofőrtől szeretnének készpénzért venni jegyet, akkor kétszáz forinttal fogják terhelni az összeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában