Környezetvédelem

2024.01.15. 21:28

Már hatvan éve természetvédelmi terület a Salgó és közvetlen környéke

Idén lesz a 60. évfordulója annak, hogy a Salgó és a Kis-Salgó (Boszorkány-kő) vonulatát hivatalosan is természetvédelmi területté nyilvánították.

Sipos Nina Vivien

Mint arról a 3100.hu beszámolt: a salgótarjáni járásban megtalálható területek rendkívül páratlan és természeti szépségekben gazdag értékeket képviselnek. Az Országos Természetvédelmi Hivatal akkori elnöke, dr. Tüdy Zoltán tüntette ki az 1961. évi 18. számú törvényerejű rendeletben a Salgótarján város határában fekvő Salgóvár környékét természetvédelmi területté. A védetté nyilvánított környék nem pusztán a Salgó és a Kis-Salgóra terjedt ki, hanem a Salgótarján határában lévő ingatlanokra is. Mintegy 225 katasztrális hold területet fedett le a rendelet. 

A környék természetvédelmi területté válásával kapcsolatban a Tanácsok Közlönyének 1964. május 24. dátumú számában, „Salgóvár környékének természetvédelmi területté nyilvánítása” címmel jelent meg.

1977-ben történt egy jogszabály módosítás, aminek következtében kibővült a védett terület, ami körülbelül 900 hektár volt. A mai értelembe vett Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet egy 1989-es rendelettel alakult meg, és összesen 6709 hektáros területet foglal magába, amelyből 447,3 hektár szigorúan védett természeti területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában