Iskolaőrök

2024.01.23. 13:58

Folyamatosan toboroznak – Hatékonyak az őrök a nógrádi iskolákban

Nógrádban is folyamatosan iskolőröket toboroz a rendőrség. Jelenleg hét üres álláshelyet kellene betölteni. Az intézményekben megyeszerte pozitív munkájukkal kapcsolatban a visszajelzés, kevesebb a vita és verekedés az iskolákban.

Gulyás Edina

Sokat javult az iskolák biztonsági helyzete az őrök munkába lépése óta

Forrás: Nool.hu

Fotó: Illusztráció: MW

Nógrád vármegyében jelenleg 40 tanintézményben 42 iskolaőr lát el szolgálatot. Az iskolaőri programban a vármegyében 47 intézmény vesz rész, ezáltal az üres státuszok feltöltését 7 intézményben kell megoldani. A vármegyében a toborzási tevékenység folyamatos, az iskolaőr-képzésekre várjuk a jelentkezőket – tájékoztatott a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az iskolaőri állomány stabil, tizenhatan már a program indulása óta, a negyedik tanévben teljesítenek szolgálatot a vármegyében.
Iskolaőrnek minden büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, aki minimum középfokú végzettséggel, valamint bejelentett, magyarországi lakóhellyel rendelkezik. A jelentkezőnek meg kell felelnie egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági kritériumoknak is. További információ ide kattintva érhető el.

Jelenlétük biztonságot sugall

– Jelenlétükkel használnak legtöbbet az iskolaőrök, a pedagógiai helyzetek megoldása azonban továbbra is a tanárok dolga, s ezt nem is szeretnénk másra átruházni – fogalmazott Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSZC) főigazgatója. – Jelenlétük biztonságot sugall, s növeli a szülők iskoláinkba vetett bizalmát.
Mint mondta, munkájukat eredményesnek ítélik az egyes intézmények, amelyek dolgozói úgy vélik, hogy azáltal nőtt az iskolában a biztonságérzet, nagyobb önfegyelemre késztetik a hevesebb vérmérsékletű diákokat. Iskolaőri intézkedésre szerencsére csak nagyon ritkán volt példa az utóbbi években. Egy kirívó eset történt: az őr megtudta, hogy az egyik tanuló zsebkést vitt az iskolába, amit önként nem adott át. Ekkor az őr hívta rendőr kollégáit, akik megtalálták és elvették a kést a renitens diáktól.

Kevesebb a verekedés

Nagyné Barna Orsolya a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója, arról számolt be, hogy a központ által fenntartott 10 intézmény 13 feladatellátási helyén teljesít szolgálatot egy-egy iskolaőr, két helyre keresik még a megfelelő szakembert. Munkájukat az iskolák dolgozói hasznosnak és szükségesnek tartják. 

– Az iskolaőrök személyes példamutatása jó hatással van a diákokra, a folyamatos egyenruhás jelenlét a tanulók magatartásában több esetben is pozitív változást idézett elő – ismertette az igazgató. – Valamennyi iskolaőr aktívan részt vesz az intézmények életében, tekintettel arra, hogy személyük állandó. Ahol dolgozik iskolaőr, kevesebb a verekedés és az agresszív szülői fellépés. A konfliktusok megoldásában sokat segítenek a pedagógusoknak, jól kezelik a problémás helyzeteket és használják a fegyelmezési eszközöket, intézkedéseiket mindenki elfogadja.

Csökkent a rongálások száma

A kormány 2020 őszén indította el az Iskolaőr Programot annak érdekében, hogy visszaszorítsák az iskolai erőszakot, és hogy javuljon a diákok, valamint a pedagógusok biztonságérzete.
– A program jó döntésnek bizonyult – hangsúlyozta Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ vezetője. – 20 intézményünkben 22 iskolaőr dolgozik jelenleg. 25 intézményünk vesz részt a programban, ötben jelenleg nincs iskolaőr.
Hozzátette: az iskolák visszajelzései alapján elmondható, hogy a diákok megfontoltabbak, fegyelmezettebbek, jobban odafigyelnek viselkedésükre. Jelenlétük visszatartó erejű a magatartási problémákat illetően, a rongálások száma lecsökkent.
Az iskolaőrök néhány súlyosabb esetben is intézkedtek már: verekedés és lopás miatt, felléptek amikor szülők és a tanulók agresszívan viselkedtek más tanulókkal, pedagógusokkal. Olyan eset is előfordult, hogy az iskola területén használtak petárdát.

– Legtöbb intézményünkben az iskolaőrök állandóak. A visszajelzések alapján az intézmények többségében lelkiismeretes munkájukkal nagyban hozzájárultak a nyugodt, eredményes nevelő-oktató munkához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában