Nool.hu videó

2024.01.18. 17:27

Bepillantottak a végzősök az Óbudai Egyetem salgótarjáni laborjának titkaiba (fotók, videó)

Sok érdeklődő középiskolást vonzott a nyílt nap az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely campusára csütörtökön. A fiatalok egyebek mellett a nógrádi megyeszékelyen elérhető képzési, illetve kutatási lehetőségeket ismerhették meg a közel kétórás program során, illetve az intézmény hallgatóitól azt is megtudhatták, hogy miként zajlik Salgótarjánban az egyetemi élet.

Veres Edina

Székyné dr. Sztrémi Melinda, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Zsúfolásig telt csütörtökön az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) egyik előadóterme a nyílt napra érkező, érdeklődő középiskolás diákokkal. Elsőként Székyné dr. Sztrémi Melinda, az SKKK igazgatója köszöntötte a fiatalokat. Mint mondta, a következő tanévre is meghirdetik azokat a képzéseiket, amelyeket az Óbudai Egyetem három kara hozott Salgótarjánba azért, hogy a fiataloknak ne kelljen elhagyniuk a térséget, illetve – az SKKK szlogenjét követve – helyben építhessenek jövőt.

Bővítik a palettát

Portálunk érdeklődésére Székyné dr. Sztrémi Melinda azt is kifejtette, hogy a hagyományos mérnökinformatikus, illetve a gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szakokon túl szeretnék, ha az egyetem Kandó Kálmán Kara is bekapcsolódhatna a salgótarjáni képzésbe.

Emiatt hirdetjük a villamos-üzemmérnöki alapképzést, amelyre nappali tagozatos munkarendben jelentkezhetnek a diákok

 – hangsúlyozta az igazgató aki arra is rámutatott: a vállalati partnerek, illetve a térségben működő cégek körében végeztek egy felmérést azzal kapcsolatban, hogy milyen szakképzett munkaerőre lenne szükségük. Végül az eredmények tükrében merült fel az Óbudai Egyetem vezetőségében a fent nevezett, új szak elindításának lehetősége Salgótarjánban.

– Az informatikai területről érkező fiatal szakemberek mellett partnereinknek a műszaki területen belül is elsősorban villamos-üzemmérnökökre van szükségük. Vállaltan gyakorlatorientált egyetem vagyunk, ezért preferáljuk, hogy a vállalati partnereinkkel egyeztetve villamos-üzemmérnökök képzésébe fektessünk be, illetve hirdessünk meg ilyen szakot a fiataloknak – húzta alá az SKKK vezetője.

Az Óbudai Egyetem hosszútávon tervez a nógrádi megyeszékhelyen

Székyné dr. Sztrémi Melinda azt is hozzáfűzte: az ilyen szakvégzettség iránti igényt azáltal kívánják a középiskolások számára bemutatni, hogy a nyílt napokra meghívják azokat a vállalati partnereiket, amelyeknek elsősorban villamos-üzemmérnökökre van szükségük. Ennek fényében novemberben a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft., míg a most csütörtöki alkalom során a mátranováki telephellyel rendelkező Alstom Hungary Kft. képviselői voltak a nyílt nap vendégei.

A jövőben is arról szól, hogy kielégítsük a vállalati partnerek igényeit. Felmerült például gépészmérnökök képzésének a lehetősége is a Bánki Donát karon keresztül. Erről azonban még nincs döntés, így természetesen ilyen szakot nem is hirdettünk meg. A tervek között ugyanakkor ez is szerepel, ami bizonyítja: az Óbudai Egyetem hosszútávon tervez Salgótarjánban

 – emelte ki Székyné dr. Sztrémi Melinda, aki arról is szót ejtett, hogy Salgótarján önkormányzata is fontosnak tartja, hogy legyen felsőoktatási képzés a nógrádi megyeszékhelyen. Mint fogalmazott, mindezt bizonyítja, hogy a közgyűlés döntése értelmében tavaly életre hívták a „Vár az Óbudai Egyetem” nevű ösztöndíjat, amelyet már decemberben az első csapat hallgató meg is kapott. Mint arról korábban portálunk is beszámolt a tanulmányi átlaghoz kötött támogatás havi 30 ezer forintot jelent az Óbudai Egyetem salgótarjáni képzéseire nappali tagozaton beiratkozó fiataloknak.

Megismerkedtek a lehetőségekkel

A nyílt nap során a középiskolások Csikósné dr. Papp Andrea egyetemi docenstől, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki kar oktatási dékánhelyettesétől a Salgótarjánban nappali munkarendben meghirdetett villamos-üzemmérnök képzéséről tudhattak meg részleteket. Dr. Tégla Zsolt, a Keleti Károly Gazdasági Kar egyetemi docense a nógrádi megyeszékhelyen elérhető Gazdálkodási és menedzsment, illetve Kereskedelem és marketing szakokat mutatta be az érdeklődőknek, míg Kozma-Loraszkó Andrea, a kar nemzetközi oktatási és beiskolázási koordinátora a felvételi eljárásról és annak változásairól beszélt.

A Neumann János Informatika Kar képviseletében Szabó-Zsidai Krisztina oktatási ügyekért felelős dékáni megbízott osztott meg a résztvevőkkel fontos információkat például a többletpontok kérdésével kapcsolatban. Székyné dr. Sztrémi Melinda e téma létjogosultságát azzal magyarázta a fiataloknak, hogy a felvételizők először találkozhatnak azzal a helyzettel, hogy a felsőoktatási intézmények döntenek arról, hogy milyen tantárgyért lehet többletpontot szerezni. 

Feltárultak a laboratóriumban zajló kutatások

A nyílt napon az SKKK egyik vállalati partnerének, azaz az Alstom Hungary Kft.-nek a tevékenységébe nyerhettek betekintést a pályaválasztás előtt álló középiskolások, akik a cég munkatársai által tartott bemutató során azt is megtudhatták, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az egyetemet elvégző hallgatók számára a megyeszékhely közelében, Mátranovákon. Az előadásokat követően a résztvevők betekintést nyerhettek az SKKK laboratóriumában folyó munkálatokba, kutatásokba. A fiatalok számára az egyetem fejlesztőmérnökei – Szorcsik Tamás és Rácz Róbert – örömmel mutatták be a különböző alternatív járműhajtási megoldásokat. 

A középiskolások a nyílt nap végén kötetlenül beszélgethettek három elsőéves hallgatóval, akik a kulisszatitkok mellett meséltek nekik arról is, hogy miként is telnek a mindennapok az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában