Előadás

2024.01.17. 17:35

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszerről tartott előadást a salgótarjáni háziorvos

Dr. Ottmár Piroska tartott előadást „Változások az egészségügyi ellátásban” címmel kedden délután a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Közösségi terében, amelyet a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének az Egészség Klubja szervezett. Az eseményen fontos információk hangzottak el a Nógrád vármegyei orvosi ügyeletet illetően, amelyet több mint ötvenöt résztvevő hallgatott végig.

Sipos Nina Vivien

Közel hatvan érdeklődő vett részt az előadáson

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményt ünnepélyes köszöntő beszédével nyitotta meg Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, aki kitért arra is, hogy a közeljövőben milyen programot szerveznek az összefogás jegyében. A XVIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából január 24-én, szerdán 10 órától Gyöngy-percek rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők, amelyről bővebb információt portálunkon olvashatnak.

A Változások az egészségügyi ellátásban című előadást a salgótarjáni háziorvos, dr. Ottmár Piroska tartotta meg a Magyar Rákellenes Liga felkérésére, tájékoztatást adva a résztvevők számára a tavaly bekövetkezett országos szintű változásokkal kapcsolatban, amelyek az orvosi ellátást és az ügyeletet érintették. Az Országos Mentőszolgálat hivatalos honlapján is olvasható, azonban az eseményen is elhangzott, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830. A régi, jól betanult telefonszámok nem elérhetők többé, helyettük vagy a 1830-at, vagy a 112-őt kell tárcsázni segélykérés esetén.

Beszédében dr. Ottmár Piroska hangsúlyozta, hogy nagyon kezdetleges ez az újonnan kialakult rendszer, okoz még sajnos gondokat és felmerülő kérdéseket Nógrádban is az átállás, hiszen a vármegye tavaly december 1-jén csatlakozott a rendszerhez, de igyekszik az egészségügy kiküszöbölni a problémákat. 

– Most, hogy ezek a változások bekövetkeztek, sokan nem tudják, hogy pontosan hová is forduljanak segítségért. Azt tanácsolom, hogy a háziorvosához forduljon mindenki először, hiszen onnan tud a legjobban előrébb jutni az ember, ha egészségügyi gond merül fel. Az alapellátást lehetőség szerint mindenképpen a saját orvosa rendelési idejében vegyék igénybe a betegek. Ügyelet négy helyen érhető el Nógrád vármegyében: Pásztón, Szécsényben, Salgótarjánban és Balassagyarmaton – mondta a doktornő, hozzáfűzve: – Amennyiben pedig hirtelen fellépő rosszullét történne, a 1830-as és 112-es telefonszámot kell hívni. 

Az előadást követően a résztvevők kérdezhettek is

Az érdeklődők a megváltozott orvosi ügyelettel és -rendszerrel kapcsolatos kérdéseire dr. Ottmár Piroska készségesen és legjobb tudásához mérten válaszolt, eloszlatva a témával kapcsolatos aggályokat. 

A program sikerét és rendkívüliségét az jelezte leginkább, hogy közel ötvenöten töltötték meg a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ épületében található Közösségi teret. 

– Azt szeretném javasolni, hogy járjunk nyitott szemmel, ne legyünk restek segítséget kérni, figyeljünk oda magunkra és óvjuk az egészségünket, ahogyan csak tudjuk, hisz az a legelső! – fogalmazott Kreicsi Mária záróbeszédében, megköszönve dr. Ottmár Piroska háziorvosnak, hogy időt szakított az előadás megtartására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában