Megelőzés

2024.01.16. 10:16

Nógrádban is fontos szimbólum a gyöngy a méhnyakrák elleni védekezésben

A XVIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából január 24-én, szerdán 10 órától a „Gyöngy-percek” című programra várják az érdeklődőket a salgótarjáni vármegyeházán.

Sipos Nina Vivien

Az eseményen a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője, Kreicsi Mária mond ünnepélyes köszöntőt, majd a Mályvavirág Alapítvány elnöke, Tóth Icó fejti ki gondolatait a XVIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héttel kapcsolatban.

A rendezvényen „színpadra lép” még a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézmény kórusa is. „Keressük a nők motivációját” témában egy kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a méhnyakrákszűrésről, amelynek moderátora a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal osztályvezetője, Katkó Orsolya lesz.

Fontos célt szolgál a gyöngyfűzés

Mint az a Mályvavirág Pont hivatalos honlapján is olvasható: országszerte több mint kétszáz településen szoktak programot szervezi az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából, amely minden évben január 22. és 28. között van. Civil szervezetek, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák és szakemberek segítik az esemény üzenetének és lényegének az eljuttatását a társadalom felé. Az előadások, illetve a rendezvények fő témája a nők motivációja a méhnyakrákszűrés kapcsán. 

A gyöngy a HPV elleni védekezés és a méhnyakrák megelőzés egyetemes szimbóluma, mely fontos üzenetet hordoz a nők számára. Az ország több pontján, így Salgótarjánban is elmaradhatatlan programmá vált az évek során a gyöngyfűzés. A résztvevők a gyöngyökből karkötőt készítenek, amelyeket egy-egy kórház nőgyógyászati osztályára juttatnak el később, együttérzésüket és támogatásukat kifejezve a betegek iránt, hiszen nincsenek egyedül a harcban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában