Népviselet

2023.12.16. 11:58

Vizslási új menyecske viselete is látható a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán

Vizslási viselet is megtekinthető a Magyar Menyasszony című kiállításon, amely a napokban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Veres Edina

Bocsi Éva népviseletes babái egy korábbi rendezvényen. Alkotójuk a Népművészet Mestere cím birtokosa

Forrás: Beküldött fotó

A Magyar Nemzeti Múzeumban nemrég megnyílt kiállításon megannyi szebbnél szebb magyar menyasszonyi ruha tekinthető meg. Az egyedülálló, nagyszabású tárlat, amely a Magyar Menyasszony címet viseli, 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők társadalmi helyzetére és szerepére személyes történeteik és házasságaik bemutatásán keresztül. A projekt honlapján elérhető tájékoztatás szerint dr. Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus ötletgazdája és egyben főkurátora is a kiállításnak. Annak létrehozásában több százan – köztük például szakértők, adományozók, kölcsönzők, restaurátorok, muzeológusok, művészek vagy épp önkéntesek – dolgoztak az elmúlt évben.

A segítők sorát erősítette Bocsi Éva vizslási születésű, Salgótarjánban élő népi iparművész is. A Népművészet Mestere címmel is elismert babakészítő Facebook oldalán osztotta meg az örömhírt, amely szerint egy vizslási új menyecske is helyet kapott a magyar menyasszonyok között.

„Nagyon boldog vagyok, hogy az én drága szülőfalum, Vizslás népviselete is látható hazánk legnagyobb múzeumában”– újságolta a bejegyzésében Bocsi Éva, aki azt is kifejtette, hogy néhány baba forog is, így többek között az is, amelyet ő öltöztetett fel. Hozzátette: így minden oldalról látható a csodás ruha. E szavait képekkel is tanúsította. Az egyik fotón ugyanis a vizslási új menyecske ruhája hátulról látható, amelyhez a babakészítő magyarázatként azt is hozzáfűzte: „Az esküvő utáni vasárnap még a menyasszonyi ruháját viselte, a fején aranycsipke fékető volt, amihez hozzá volt tűzve a menyasszonyi fátyol. Ezzel is jelezték, hogy az előző héten ment férjhez.”

A megosztott felvételek tanúsága szerint Bocsi Éva nem csupán megtekintette a kiállítást, hanem néhány fejdíszt fel is próbált, így például a sárközi menyasszonyi koszorút is.

„Gyönyörű minden! Óriási gratuláció dr. Simonovics Ildikó kurátornak és csapatának!” – írta a Népművészet Mestere címmel is kitüntetett népi iparművész, aki mindenkinek szívből ajánlja, hogy ők is látogassák meg a tervezetten 2024. augusztus 25-ig megtekinthető Magyar menyasszonyok cím kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában