Hagyományőrzés

2023.03.06. 09:20

A vizslási népi iparművész befejezte az édesanyja ötven éve megszakadt munkáját

Az édesanyja által félbehagyott babák befejezésén munkálkodott az év második hónapjában Bocsi Éva, vizslási születésű népi iparművész.

Újabb babák szépült meg a mester kezei alatt

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Picasa

A Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó közösségi oldalán számolt be februári tevékenységének eredményeiről. Mint írta, a bejegyzésben bemutatott babákat még az édesanyja kezdte el öltöztetni, van, amelyiket nem kevesebb, mint ötven évvel ezelőtt. Ezeket fejezte most be.

Portálunk érdeklődésére Bocsi Éva azt is kifejtette, hogy különböző állapotban lelt rá a babákra édesanyja egyik régi szekrényében. Volt olyan darab, amely már közel 75 százalékban már elkészült, de akadt köztük olyan is, aminek például csak a kontya volt meg.

– Az egyik babát úgy találtam meg, hogy még a tű is épp ott volt benne, ahol édesanyám hagyta, amikor letette a kezéből. Amikor megtaláltam ezt a négy félkész alkotást, eldöntöttem: nem szeretném darabokban hagyni őket, hogy aztán elkallódjanak, vagy a szekrény alján hánykolódjanak. Így nem kevés idő ráfordításával végül befejeztem a babák öltöztetését, amelyek közül a legkisebb 50, míg a legnagyobb 75 centiméter magas – fejtette ki Bocsi Éva, aki azt is elmondta, hogy a babaalapok között volt, amelynek testét az édesanyja készítette, a hozzá tartozó fejet és a csizmát pedig az öccse vásárolta még a hetvenes évek elején Pesten. A többi esetében –szintén akkoriban – megvásárolt babatestekre került a vizslási és a kazári népviselet.

A négy baba közül kettő hétköznapra való ruhát kapott, a legegyszerűbb öltözetet a fehér hímezetlen gangát viselő mutatja be. Ugyanakkor a fehér vállkendős „fiatalasszony”, illetve a legnagyobb baba nagyünnepi viseletet hord.

– Annak idején az édesanyám volt a fő öltöztető, nekem csak néhány munkadarabot adott ki, így például sok gangát én varrtam, hímeztem. A most megtalált babák befejezéséhez például fekete kecelét, felső szoknyákat, gangákat kellett készítenem, de a fékötők között is volt, amelynek az utolsó simításai rám vártak – mesélt a megannyi munkaórát igénylő folyamatról Bocsi Éva, aki egy érdekességet is elárult: az egyik baba haja, az ő gyermekkori fonatából készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában