Egészségnap

2024.04.27. 13:15

Ingyenes egészségügyi szűréseken mérték fel a bátonyterenyeiek állapotát

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok várták a napokban Bátonyterenyén az érdeklődőket. A délelőtt során az orvosok feltérképezték a résztvevők állapotát és vizsgálták a fennálló betegségeket is.

Gulyás Edina

Sokat tehetünk egészségünkért a szűrővizsgálatokkal

Forrás: Beküldött fotó

Első alkalommal rendeztek Egészségügyi szűrőnapot a városban, ami a Bátonyterenye Városi Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Központ és a Bátonyterenyei Egészségfejlesztési Iroda közös szervezésében valósult meg. Az ingyenes programon pályázati támogatásból vásárolt eszközöket használtak az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók. 

– Az egészségügyi szűrővizsgálaton megjelentek körében kérdőívek segítségével mértük fel a lakosságot leggyakrabban érintő betegségcsoportok valószínűségét, mint a cukorbetegség, a depresszió, az alkohol és nikotin függőség, vagy az alvás közbeni légzés kimaradás – tájékoztatta portálunkat  dr. Répásné dr. Márta Alexa. 
Hozzátette: megmérték a betegek vérnyomását, a pulzusát, vizsgálták a pulzus szabályosságát, felmerülő szívritmuszavar esetében EKG-t készítettek. Mindezek mellett vizsgálták a véroxigenizációt és a dohányosok körében a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát is. Testsúly és testmagasságmérést követően kiszámították a testtömegindexet is. 

– A leletek birtokában kiértékeltük az eredményeket, majd életkor és alapbetegségekhez kötött szűrővizsgálatokat javasoltunk, életmódbeli tanácsadást nyújtottunk, melyet egy általános orvosi fizikális vizsgálat követett – fogalmazott a szakember. – A jövőben palettánkat hallásélesség és légzésfunkciós vizsgálattal, valamint testzsír összetétel méréssel szeretnénk szélesíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában