Jegyzet

2023.12.15. 09:15

Ünnepi rohanás

Nagy Orsolya

Sajnos napjainkban a karácsony nem igazán arról szól, amiről valójában kellene. Az ünnepek előtt már hónapokkal roskadoznak a boltok polcain a különféle díszek, a dekorációk és az ajándékok, arra ösztönözve ezáltal az embereket, hogy már akkor vásároljanak meg mindent. Természetesen nem szabad az utolsó pillanatra sem hagyni a készülődést, de egy vagy két hónappal előtte, azt gondolom, teljesen fölösleges. Ennek ellenére ünnepi lázban ég karácsony előtt hetekkel már mindenki, mire pedig eljön a szenteste, el is illan az egész varázsa. 

Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a legtöbb háziasszony megállás nélkül robotol, takarít, süt, főz. A legtöbben annyi ételt és süteményt készítenek karácsonykor, hogy nem egy, de legalább három család is jól lakna belőle. Persze lehet így is átélni az ünnepeket, de nem hiszem, hogy ez annyira élvezetes lenne. Emellett azt látom, hogy nagyon sokan több tízezrekért, vagy akár százezrekért vásárolnak ajándékot. Mindegy, hogy mi, csak minél nagyobb és drágább legyen, pedig egyáltalán nem az ajándéknak kellene számítani.

Hol marad azonban az igazi ünnep? Amikor meghitten együtt van a család, persze finomakat esznek, de mértékkel, és élvezik az otthon töltött perceket a szeretteik körében. Ilyenkor azt hiszem, inkább el kellene csendesíteni a lelkünket, átgondolni az elmúlt esztendőt és hálát adni azért, amink van. Főleg a mai rohanó, olykor személytelen és békétlen világban lenne ez igazán fontos...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában