Hagyományápolás

2023.12.16. 19:58

Luca napjához kötődő népszokásokat elevenítettek fel Hollókőn (fotók)

Luca-napi vigadalmat rendeztek szombaton Hollókőn, az Ófaluban. A rendezvényen a Luca-napi népszokásokat elevenítették fel játékos formában a látogatókkal közösen.

Lászlók Judit

A Luca székét hét különböző fából készítették a férfiak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Luca-napi vigadalmat tartottak szombat délelőtt az Ófaluban, amit a templom előtt nyitottak meg, az eseményre folyamatosan érkeztek kisebb számban a látogatók. A megnyitó során az érdeklődőket bevezették a Luca-napi népszokások rejtelmeibe. 

Mint megtudhattuk: a középkori Luca-nap valójában december 21-re esett, amely az év legrövidebb napja és a leghosszabb éjszakája, azonban a naptármódosítást követően ma már több mint egy héttel előbb, december 13-án tartjuk. Kiderült továbbá az is, hogy a Luca székét hét különböző fából készítették a férfiak. Luca napjától kezdve pedig minden nap faragtak rajta egy kicsit. Aztán az elkészült széket magukkal vitték a karácsonyi éjféli misére, majd ráálltak és kiemelkedve a tömegből, a templomajtó felé nézve megláthatták az agancsos boszorkányokat. Természetesen az utóbbiak is észrevették a Luca székén állókat, úgyhogy a mise után a férfiak a sietős hazaúton mákot szórtak maguk után. Ugyanis, ha a boszorkányok el akarták őket kapni, akkor össze kellett szedniük ahhoz a mákszemeket. A férfiak végül elégették a Luca székét. Az eseményen jelenlévő fiúknak, férfiaknak pedig lehetősége volt belekóstolnia a Luca székének a készítésébe is, amelyet kicsik és nagyok egyaránt kipróbáltak. 

Az eseményen elárulták azt is, hogy Luca napján a lányoknak tilos volt varrni, főzni vagy éppen mosni. Mindössze annyit kellett tenniük, hogy várják a lucázókat. Amikor pedig megérkeztek az adott portához, akkor annak a tulajdonosait mindenféle jó kívánsággal halmozták el. A bőségáldást pedig szeretetvendégséggel viszonozták a tulajdonosok. A lucázást vagy más néven a kotyolást is kipróbálhatták a látogatók, méghozzá duda- és dobszó mellett, hét állomáson keresztül az Ófaluban. Azok pedig, akik az év legsötétebb napjára is fel akartak készülni egy Luca-napi szerencsehozó batyut is megtölthettek a boszorkánnyal szemben hasznos dolgokkal. Emellett elsajátíthattak több tréfás bőség- és egészségkérő éneket, valamint a rossz erőket távol tartó praktikákat is. A kotyoló túrát délután újra megismételték. 

A jó hangulatú rendezvényt a Holló Kör szervezésében táncházzal zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában