Vasút

2023.12.05. 11:59

Feltételes megállási rendszert vezetnek be a nógrádi vasútvonalak egyes megállóhelyein

A december 10-én, vasárnap életbe lépő új vasúti menetrend összességében nem hoz érdemi változást a nógrádi vonalakon. Néhány perccel módosuló indulási időkre és egyes helyszíneken a feltételes megállási rendszer bevezetésére lehet számítani.

Gulyás Edina

A hatvani InterCity csatlakozások javítása érdekében a somoskőújfalui vonalon a vonatok mindkét irányban négy-négy perccel később közlekednek majd, a hajnali első vonatpár kivételével – írta a 3100.hu.

Mint arról a hírportál beszámolt, Nyugat-Nógrádban a Balassagyarmat-Vác vasútvonalon lényegében teljesen változatlan marad a menetrend, az Aszód-Balassagyarmat vonal esetében is csak néhány perces indulási idő módosítások lépnek életbe egyes aszódi indulásoknál. Utóbbi vonal felső szakaszán, Balassagyarmat és Ipolytarnóc között a folytatásban is autóbuszok közlekednek majd a vonatok helyett.

Mindezek mellett úgy a kelet-, mint a két nyugat-nógrádi vasútvonalon feltételes megállási rendet vezet be a MÁV több megállóhelyen is.

A 81-es számú vonalon Jobbágyi, Mátraszőlős-Hasznos, Mátraverebély és Kisterenye-Bányatelep megállók érintettek. Vác és Balassagyarmat között pedig Ipolyszög, Dejtár, Ipolyvece, Drégely, Sáferkút, Drégelyvár, Borsosberény, Berkenye és Fenyveshegy; Aszód és Balassagyarmat között Iklad-Domony, Iklad-Domony felső, Galgagyörk, Püspökhatvan, Galgaguta, Becske alsó, Mohora és Szügy megállók érintettek. Ha közlekednének vonatok Balassagyarmat és Ipolytarnóc között, akkor Őrhalom, Hugyag, Ludányhalászi és Litke esetében lépne életbe ez a rendszer.

Az érintett helyszíneken csak akkor fognak megállni a szerelvények, ha a peronon utas várakozik, vagy a szerelvényen utazók leszállási szándékukat jelzik. Így pontosabbá válhatnak a vonatok, csökken a megállásokat követő újraindulás, illetve felgyorsulás okozta többlet üzemanyagfogyasztás – olvasható a 3100.hu cikkében. Hozzátették: abban az esetben, ha a járművön nincs kiépítve leszállásjelző, a vonat mindig megáll a feltételes megállóhelyeken is.

A december 10-től érvényes menetrendek megtekinthetők a mavcsoport.hu honlapon, illetve a menetrendi keresőkben is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában