Nool.hu podcast

2023.12.08. 11:33

Felidéztük a 67 évvel ezelőtti salgótarjáni sortűz megrázó pillanatait (podcast)

Noha Salgótarjánban még csak egy pofon sem csattant el az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, ám mégis a város történelmének legvéresebb válaszát kapták az itt élők. 67 éve történt a salgótarjáni sortűz.

Angyal Eszter

Dr. Fodor Miklós történésszel az 1956. december 8-án történt salgótarjáni sortűz kapcsán beszélgettünk (nagy képen az egykori harcok színtere)

Forrás: Meonline.hu/Nool.hu montázs

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából október 23-án felidéztük dr. Fodor Miklós történésszel, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettesével, hogy mik történtek azokban az időkben Salgótarjánban és környékén. Noha 1956. november 11-én Csepelen felmorzsolták a fegyveres felkelők ellenállását, Salgótarján vonatkozásában mégsem jelenthető ki, hogy ezzel véget is ért a harc, hiszen bár itt békés mederben folytak a történések, s ahogy azt mondani szokták, még egy pofon sem csattant, mégis történelmi jelentőségű tragédiát kaptak válaszul a helyiek.

A forradalom és szabadságharc leverése utáni leszámolások legvéresebb sortüze, a salgótarjáni sortűz 1956. december 8-án történt, amikor több ezren gyűltek össze az akkori megyei tanács épülete előtt, hogy két munkástanácsi vezető szabadon bocsátását követeljék. Kezdetben csak figyelmeztető lövések dörrentek, majd a tömegből egy illető felrobbantott egy ártalmatlan hanggránátot, ezt követően pedig a karhatalmisták, a rendőrök, a szovjet katonák és a helyszínen lévő tankok géppuskásai is tüzelni kezdtek a fegyvertelen tömegre. 

A Hír FM salgótarjáni frekvenciájának (FM 99.3 MHz) ma reggeli rádióműsorában a rengeteg halálos áldozatot követelő eseményhez vezető időszakról, és a tragikus nap történéseiről ismét dr. Fodor Miklós történészt kérdeztük:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában