Nool.hu podcast

2023.10.23. 11:20

Felidéztük, miként gyűrűztek el Salgótarjánban az '56-os események (podcast)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából dr. Fodor Miklós történésszel felidéztük, hogy mi történt ezekben a napokban, hetekben Salgótarjánban. Noha kezdetben a nógrádi megyeszékhelyen még csak egy pofon sem csattant el, az események a harcok leverését követő leszámolások legvéresebb sortüzével záródtak.

Angyal Eszter

A szovjet emlékmű ledöntése Salgótarjánban

Forrás: Központi Bányászati Múzeum

Ahogy azt a fiatalabb generáció a történelemkönyvekből megtanulhatta, az idősebb korosztály pedig személyes emlékekből táplálkozva felidézheti, az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt. Kétségkívül a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, kezdve azzal, hogy a budapesti diákok békés tüntetésre indultak az egyetemekről 1956. október 23-án, majd zárva azzal, hogy november 11-én Csepelen felmorzsolták a fegyveres felkelők ellenállását.

Az 1956 októberében történt események Salgótarjánban kicsit késve, október 27-én gyűrűztek el, ekkor zajlott le az első forradalmi megmozdulás a nógrádi megyeszékhelyen, s erre a napra datálható az az ikonikus jelenet, amikor a tüntető tömeg ledöntötte a város szovjet emlékművét. Az '56-os eseményekhez azonban Salgótarján vonatkozásában sajnos hozzákapcsolódik a forradalom és szabadságharc leverése utáni leszámolások legvéresebb sortüze is, amely december 8-án történt. 

A Hír FM és a Nool.hu közös műsorában dr. Fodor Miklós történésszel, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettesével visszautaztunk 67 évet az időben és felidéztük, hogy mik történtek városunkban ezekben a napokban és hetekben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában