Előadások

2023.12.27. 10:53

Érdekességekről hallhattak a salgótarjáni múzeumbarátok

A Dornyay Béláról elnevezett intézményben több évtizede működik múzeumbarát kör, amely főként olyan idősebb korú lokálpatrióta érzelmű tagokat tömörít, akik az átlagosnál jobban érdeklődnek szülőhelyük, lakóhelyük múltja, s egyáltalán Nógrád tárgyi és szellemi emlékei iránt.

Csongrády Béla

A programot közösen állítják össze,  figyelembe veszik a javaslatokat, de mind a megfogalmazásban, mind pedig  a megvalósítás folyamatában  különösen sokat  vállal Bódi Görgyné dr. elnök és dr. Fodor Miklós titkár, a múzeum igazgatóhelyettese. Minden alkalom baráti légkörben zajlik, annál is inkább, mert a témák közös érdeklődésre tarhatnak számot. Így volt ez a legutóbbi két alkalommal is, amelyik egyikén ünnepi vendéglátásban is részesültek a résztvevők.

Az idei utolsó  előtti program keretében Ferenczy Terézről volt szó. A fájdalom leánya című előadás keretében Galcsik Zsolt hely- és egyháztörténész kutató, levéltáros asszisztens, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának munkatársa  mutatta be a tragikus sorsú költő életét, munkásságát. Ferenczy Teréz Rimaszombatban, kétszáz évvel ezelőtt, 1823. december  utolsó napjaiban született és Szécsényben 1853. május 22-én halt meg: önkezével vetett véget életének még harminc éves kora előtt. Rövid életében sokat olvasott,  mások mellett megismerkedett a herencsényi születésű költővel,  Lisznyay Kálmánnal s valószínűleg a hozzá fűződő nem viszonzott szerelem okozta korai halálát. Galcsik Zsolt jól ismeri e témát, hiszen 2008-ban könyve jelent meg Ferenczy Terézről.  Ezért is tudott gazdagon illusztrált, érdekfeszítő előadást tartani,  amelyből sok új vonatkozást is  megismerhettek a múzeumbarátok. 

Régész mutatta be a várat

Nem kevésbé volt izgalmas egy másik előadás, amelyet  Bodó Balázs régész, a múzeum munkatársa tartott A somoskői vár történetének kezdetei címmel. A múzeum tevékenységében egyre jelentősebb régészeti témának aktualitást adott az a tény, hogy a magyar-szlovák határon fekvő Somoskő első említése hétszáz évvel ezelőtt történt. Az előadó bemutatta, hogy a Kacsics nemzetség leszármazottait követően kik voltak a vár urai s miként kerültek ilyen pozícióba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában