Ünnepi recept

2023.12.31. 16:16

Egy lencsés étel, ami a nógrádi szilveszteri és újévi asztalokon is megállja a helyét – íme a recept!

Az újévi asztal szűkebb hazánkban is elképzelhetetlen valamilyen lencséből készült étel nélkül. Az apró szemű alapanyag nem csupán főzelékként, vagy levesként készíthető el. Ez alkalommal azoknak a háziasszonyoknak mutatunk egy receptet, akik egy kis újdonságot szeretnének csempészni a gazdagságot és szerencsét hozó fogások közé.

Veres Edina

Az apró szemű alapanyag nem csupán főzelékként, vagy levesként készíthető el

Forrás: Mindmegette.hu

A lencse hagyományos újévi étel bárhol hazánkban, így Nógrád vármegyében is. Sok háziasszony talán nem is gondolná, milyen sokoldalú alapanyagra lelhet az apró szemekben. A Mindmegette.hu oldal is számos elkészítési javaslatot kínál, köztük a kolbászos lencsegolyókét is, amely étel a szilveszteri buli során és az újévi családi ebédnél egyaránt megállja a helyét az asztalon.

A recept szerint az első lépés, hogy 200 gramm megtisztított lencsét két babérlevéllel puhára főzünk. Ez idő alatt a 400 gramm száraz kolbászt aprítógépben összeaprítjuk, vagy darálóval ledaráljuk. Amikor a lencse megfőtt, lecsepegtetjük és kihűtjük, majd hozzáadjuk a kolbászhúshoz. Teszünk hozzá egy tojást, és ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. Végül hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy az egészet összedolgozva egy jól formálható elegyet kapjunk, amit hozzávetőleg egy órán át pihentetni kell. A masszából végül kisebb golyókat készítünk, amiket bő, forró olajban kisütünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában