Zöld Csiga

2023.10.20. 10:08

Felvirágoztatták az Ipoly holtág környékét Balassagyarmatnál

A végéhez közeledik a Zöld Csiga címmel felruházott projekt, amelynek köszönhetően 23 hektár zöldterület és park újul meg Balassagyarmaton. Látványos változások történtek az Ipoly holtágnál is.

Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: 1,5 milliárd forintból újulnak meg Balassagyarmat zöldterületei. A felújításokon túl zöld infrastruktúra hálózat fejlesztési- és fenntartási akcióterv készül, valamint a zöldterületeken lévő táj- és kertépítészeti alkotások megőrző, helyreállító rekonstrukciója, sétautak javítása, komposztáló létesítése, eszközbeszerzés, esőbeállók, kiszolgáló létesítmények építése, útfelújítás, közvilágítás kialakítása, térfigyelő kamera-rendszer kiépítése történik meg.

Az Ipoly holtág rehabilitációja is összetett feladatot jelentett, számos szakág összehangolt munkáját igényelte. A kivitelező vállalat a tájépítészeti munkák során elvégezte a holtág körüli zöldfelület növényállományának rekonstrukcióját, környezetbe illő utcabútorokat, táblákat, hulladékgyűjtőket helyezett ki, zúzalékos gyalogos tanösvényt alakított ki a holtág és az árvízvédelmi töltés között, valamint pihenőtereket, tanösvényi állomásokat létesített – számolt be róla a magyarepitok.hu. Mint írták: az útépítési szakági munkálatok keretén belül gyalogos átkelőhelyet létesítettek a Kóvári úton a holtág irányába, és parkolót építettek ki.

Az összefoglalóban arra is kitértek, hogy a projekt elektromos munkálatokat is tartalmazott: a gyengeáramú feladatok során 2 térfigyelő kamerát helyeztek el, míg az erősáramú feladatokban kiépítették a sétányvilágítást és a térfigyelő kamerák elektromos ellátását.

A szakemberek a forrásfoglalás készítésén és a holtág kotrásán, rendezésén dolgoztak, melynek célja, hogy a magántulajdonú ingatlanokba ne érjen be a folyó medre. A vízszint szabályozhatósága érdekében épült egy zsilip műtárgy, és egy gyalogos hidat is kialakítottak – olvasható a közleményben.

Mi minden történt?

A vállalat a portállal megosztott néhány adatot a beépített mennyiségeket illetően. Eszerint: 5700 négyzetméteren alakítottak ki rézsűfelületet, melyhez 5000 köbméter bevágás készült; 1450 négyzetméteren hoztak létre zúzottköves sétányt; 138  fát és 158 cserjét ültettek; 29 utcabútort és 10 hirdetőtáblát helyeztek el továbbá; 2200 négyzetméteren kókusztrostmatracot telepítettek és elvégezték a füvesítést.

Csach Gábor polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a beruházás elkészült. Jelenleg a garanciális hibákat javítják, például a kiszáradt növényeket pótolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában