Bűncselekmény

2023.12.22. 13:55

Akár tizenöt év börtön is várhat a postást bántalmazó bátonyterenyei rablókra (videó)

Egy postai kézbesítő sérelmére elkövetett rablás miatt folytatott eljárás részleteiről, a gyanúsítottak beazonosításáról és elfogásáról tartott sajtótájékoztatót a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság péntek délelőtt.

Nagy Orsolya

Dr. Kalmár Zsolt (b) és dr. Juhász Viktor számolt be sajtótájékoztatón az ügy részleteiről

Forrás: Nool.hu

Fotó: SzP

Mint arról korábban hírt adtunk: fényes nappal, a város központjában raboltak ki egy postást Bátonyterenyén december elején. A támadók 3,5 millió forintot raboltak el egy postástól, aki épp a nyugdíjakat kézbesítette a támadás napján.

Az ügy friss részleteiről dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a bűncselekmény december 6-án, a délelőtti órákban történt, amelynek nyomozása még folyamatban van. Dr. Juhász Viktor rendőr alezredes, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője kiemelte, hogy az említett időpontban Bátonyterenye külterületén, egy a forgalom elől elzárt területen a szokásos útvonalán közlekedett egy postai kézbesítő, amikor két maszkot viselő férfi megtámadta.

Hozzátette: a sértettet az elkövetők bántalmazták, amelynek következtében a hölgy a földre esett és ekkor a védekezésre képtelen állapotát kihasználva a kézbesítő táskát – a benne lévő nagy összegű készpénzzel és a személyes irataival, valamint bankkártyájával együtt – erőszakkal elvették és hátrahagyták a nőt. Ezután egy hatósági jelzéssel nem rendelkező személygépkocsival elmenekültek.

– A bejelentést követően – a beszerzett adatok alapján – egy helybeli 26 éves férfira terelődött a gyanú, a helyszínen történő jelenléte, mozgása és viselkedése alapján. Az elsődleges nyomozati cselekményeket végrehajtó Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársai a férfit a lakásán elfogták, és az ott megtartott kutatás során többek között egy símaszk is előkerült. Mindezek alapján előállították őt és az addig rendelkezésekre álló bizonyítékok miatt gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették – közölte dr. Juhász Viktor.

Budapesten találták meg a gépkocsit

Mint mondta, időközben újabb elkövetőkkel kapcsolatban merültek fel személyi és tárgyi bizonyítékok, így a 26 éves férfivel szemben foganatosított kényszerintézkedést megszüntették.

Dr. Juhász Viktor arra is kitért, hogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságon tovább folytatódott a nyomozás, amely során időre volt szükség a beszerzett adatok, digitális nyomok, térfigyelő kamerák és menekülési útvonalak ellenőrzéséhez és az abból megszerzett információk értékeléséhez, valamint elemzéséhez.

Ezt követően a jogszabályok által biztosított lehetőségek széles spektrumát kihasználva összegyűjtöttek minden olyan információt, amely alapján az elkövetőket minél hamarabb beazonosítsák és elfogják. Ennek együttes eredményeképpen a nyomozók megtalálták Budapest egyik nyilvános pakolójában az elkövetéshez használt, hatósági jelzés nélküli személygépkocsit.

Több helyi is részt vett a támadásban

A bűnügyi osztály vezetője kiemelte, a fentiek alapján oly mértékben álltak össze a bizonyítékok láncolatai, hogy megalapozottá vált a gyanú, hogy a cselekményt egy 44 éves és egy 27 éves bátonyterenyei férfi követte el. A rablás végrehajtásában egy 32 éves szintén helybeli asszony is részt vett, aki a kézbesítő mozgási útvonalával kapcsolatban szolgáltatott adatokat, valamint egy 21 éves nő, aki a bűncselekményt követően a két férfi menekülésében nyújtott segítséget.

Kifejtette azt is, hogy a rendőrség Bátonyterenyén, Jobbágyiban és Salgótarjánban december 20-án, a hajnali órákban a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival a négy elkövetőt elfogta. A nyomozók a lakásaikon egyéb bizonyítékokat találtak meg, majd foglaltak le. A rendőrség őrizetbe vette őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására az illetékes ügyészségen. A keletkezett kár megtérülése érdekében, vagyonvisszaszerzés keretében nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket is lefoglaltak.

Akár 15 év börtönt is kaphatnak
Dr. Juhász Viktor hangsúlyozta: a bűncselekmény, amellyel a rendőrség a négy embert gyanúsítja, közfeladatot ellátó személy sérelmére, hivatalos eljárása, illetve feladata teljesítése során csoportosan és bűnszövetségben elkövetett rablás, amely 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A sajtótájékoztatóról élőben jelentkeztünk, melyet itt nézhettek vissza:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában