Modern Városok Program

2023.11.19. 15:40

Segédpüspök áldotta meg a teljesen felújított szuhai templomot

Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke áldotta meg a szuhai Kisboldogasszony templomot. A középkori épület a Modern Városok Program keretében újult meg.

Gulyás Edina

Áldás szállt a felújított templomra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Ünnepi szentmisén szállt vasárnap áldás a megújult szuhai templomra, amelyet hosszú várakozást követően vehettek birtokba a helyiek. Fekete Roland plébániai kormányzó a mise elején elmondta, hogy két éven keresztül tartott a kivitelezés, számos nehézséggel kellett megbirkózni. Ez idő alatt az egykori iskolaépület fogadtba be a híveket, akik már nagyon vágytak arra, hogy méltó helyen tartsák meg az istentiszteleteket. Mától ennek a kis templom biztosít ismét helyet. 

– Nagy öröm számunkra ez az alkalom, ugyanis egy ősi templom, egy középkori építmény újulhatott meg, amely évszázadokon keresztül szolgálta a helyieket. Hálát érdemelnek azok, akik anyagi támogatásukkal, vagy munkájukkal járultak hozzá a felújításhoz – fogalmazott Varga Lajos. 

– Örömmel jöttünk össze, hogy ezt a felújított templomot Istennek felajánljuk, kérjük őt, hogy legyen segítségünkre kegyelmével, szent erejével, áldja meg a vizet és tisztítsa meg vele e templom falait is. Fontoljuk meg azt is, hogy mi vagyunk az élő egyház, akik hitben és szeretetben itt egybegyűltünk. Isten azért állított minket a világba, hogy jele és bizonysága legyünk annak a szeretetnek, amellyel ő szeret minden embert – mondta a püspök, majd szenteltvízzel áldotta meg a megújított falakat és a jelenlévőket. 

A szentmise végén Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hosszú út vezetett addig, amíg ebben a térségben elindult a templommegújítási program, a Modern Városok Program részeként. Azt 2017. márciusában írta alá a miniszterelnök és Salgótarján polgármestere. 

– Nagy eredménye a fenti projektnek, hogy annak keretében nem csak a nógrádi megyeszékhelyen, hanem további 17 településen újult meg összesen 37 egyházi ingatlan – hangsúlyozta Becsó Zsolt. – A helyi közösség tagjai ezentúl komfortosabb körülmények között gyakorolhatják vallásukat, emellett a fejlesztésnek településképi szempontból is kiemelt jelentősége van.  

Új köntöst kapott a műemléki templom

A Modern Városok Program támogatásával 28 helyszínen újultak meg templomok, kápolnák, plébániák, közösségi terek, a magyar kormány 3,4 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A szuhai templom műemlék épület, a felújítás során a csapadékvíz elvezetése, a vizes falak megszüntetése és a teljes elektromos hálózat korszerűsítése volt a legsürgetőbb feladat. Ezek megvalósításán kívül a kivitelezés során kicserélték a régi, elhasználódott padokat, megoldották a pad- és a sekrestyefűtést és a kórus korlátját is kicserélték. A felújítások után újrafestették a szentélyt és a templomhajót, a kinti misézések esetére pedig a templom előtti tér egy részét burkolták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában