Ritmusban

2023.11.01. 16:15

Óraátállítás: te megszoktad már? A nógrádi közlekedőkre is kihat ez az időszak

A nyáriról a téli időszámításra való átállás a közlekedésben résztvevők életére is kihatással van, hiszen az autósoknak is meg kell szokniuk, hogy délután a nappali világosság helyett már nagy eséllyel szürkületben vagy sötétben kell majd közlekedni.

Angyal Eszter

Az elmúlt hét végén, szombatról vasárnapra virradó éjjel kellett az órákat egy órával visszaállítani, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás. Noha eltelt már azóta néhány nap, sokaknak azóta sem sikerült teljesen átállítani biológiai órájukat, még annak ellenére sem, hogy csupán egy órányi időtartamról van szó, hisz még ez a – relatív – csekély idő is képes megzavarni az emberek ritmusát.

A nyáriról a téli időszámításra való átállás olyan szempontból kedvezőbb, hogy a számolt órához képest korábbi a napfelkelte, így sokaknak a napi elindulás ismét világosban, vagy pirkadatkor történik, ami csökkenti az álmosság-érzetet, felébreszti az embert. Márpedig a közlekedés biztonságosabban művelhető, ha jelen van az ember a tevékenységében, nem álmosan pislog – írja weboldalán az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Hozzátették, ugyanakkor a délutáni hazaindulás a téli időszámítás során már szinte garantáltan sötétben fog történni, sőt a sötétedés karácsonyig egyre korábban kezdődik. 

Érdemes erre felkészülni, mert a látási viszonyok romlása (korai sötétedés, a késői napkelte, a rendszeres csapadék és a páralecsapódás miatt) nagyobb odafigyelést kíván minden közlekedőtől, és ez jobban igénybe is veszi, jobban fárasztja a sofőröket, éppen a megnövekedett aktív figyelemigény miatt

– fogalmaznak, s mint írják, a téli hosszabb sötét időszakok amúgy is megzavarják az ember „belső óráját”. Ahogy arról közleményükben beszámoltak, a rövidebb és sötétebb nappalok megnövelik a melatonin szintet, fokozva a fáradtság érzetét, ezen túl az érzékszervekre is hatnak, és befolyásolják a vezetési képességet. Valamelyest lelassul a szervezet, és ennek egyik érezhető hatása a gyakori álmosságérzet.

Az ilyen jellegű érzékszervi változásokra, az álmosságérzetre minden közlekedőnek figyelemmel kell lennie, a gyalogostól a teherautósofőrig. Példaként említik, hogy a téli időszámítás idején nem feltétlenül várható el a nyári időszakban megszokott reakcióidő a másiktól, vagy éppen a láthatóság késlelteti az észlelést, akkor is, ha szellemileg és fizikailag teljesen rendben van a közlekedő, de a rossz észlelési körülmények miatt nő a reakcióideje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában