Film

2023.11.18. 19:28

Nógrádsápon forgattak a legendás püspök gyilkosságát feldolgozó filmhez

Már javában zajlik a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával megvalósuló Romzsa Tódor című filmprodukció forgatása, amelynek néhány jelenetét a napokban a nógrádsápi templomban vették fel. Bokor Attila filmrendezőt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy milyen jeleneteknek adott helyszínt a középkori műemlék, illetve milyen szerepet kaptak a nógrádsápi lakosok a produkcióban.

Lászlók Judit

A nógrádsápi templomot alkalmasnak találták a forgatáshoz

Forrás: Beküldött

Miről szól majd a Romzsa Tódor című film?

– Amikor még a Duna Televízió főszerkesztőjeként és programigazgatójaként dolgoztam, akkor Barlai Tamás, a vallási rovat főszerkesztője ajánlotta figyelmembe Romzsa Tódor görögkatolikus püspök életútját, mint filmtémát. Tulajdonképpen már akkor megfogalmazódott bennem, hogy megfilmesítem az életét, amely nagy örömömre most az NFI támogatásával végre megvalósulhat. A magyar és ruszin származású Romzsa Tódor Rómában járt iskolába és ott szentelték pappá is, majd ezután visszatért Kárpátaljára, hogy az egyház tanait hirdesse és szolgálja. A fiatal püspök nyolc nyelven beszélt, rendkívül intelligens személyiség volt, a közössége nagyon szerette. A film tulajdonképpen a legendás püspök utolsó napjait dolgozza fel, akit közvetlenül Sztálin parancsára likvidál a szovjet titkosszolgálat 1947-ben. Ugyanis Romzsa Tódor megtagadta, hogy hátat fordítson Rómának és a híveit a moszkvai patriarchátus alá vezesse. Mindezt tette úgy, hogy már tudta, megindult felé az orosz pufajkások különítménye. A filmben Dér Zsolt Junior Príma díjas színész alakítja Romzsa Tódort, az operatőrünk a háromszoros Arany béka-díjas Máté Tibor, illetve a zenét Bubnó Tamás és a Szent Efreim kórus adja.

Miért éppen Nógrádsápra, mint forgatási helyszínre esett a választásuk?

– Elsősorban Budapest környékén kerestünk olyan templomot, ami megjelenítheti a filmben Lókát, azt a kárpátaljai kis falut, ahova Romzsa Tódor a merénylet előtti napon szentelésre érkezett. Ekkor már a püspök útját már beárnyékolták, hogy a megszállók minden mozdulatát figyelték. Az orosz pufajkások pedig a Lókáról hazafelé vezető úton megtámadták őt és kíséretét, de egy postás teherautó megzavarta a támadást, így nem tudták megölni. Sajnos azonban végül a munkácsi kórházban megmérgezték. Sok templomot megnéztünk, mire rátaláltunk a nógrádsápira, ugyanis olyan helyszínt szerettünk volna, ami alkalmas arra, hogy ezeket a jeleneteket elkészíthessük. Bár a nógrádsápi templom római katolikus, de a görögkatolikus közösségtől jóváhagyást kaptunk a forgatásra, mert ők is úgy vélték, hogy ez a templom megérdemli, hogy helyet adhasson a produkciónak.

Milyen jeleneteket forgattak a filmhez Nógrádsápon?

– Nógrádsápon a lókai templomszenteléshez vettünk fel jelenteket. Ebben pedig közel negyven nógrádsápi lakos volt a segítségünkre, akik a lókai templomszentelés ünneplő közösségét alkották. Nagyon hálásak vagyunk, amiért olyan segítőkészek, kedvesek, lelkesek és odaadóak voltak hozzánk.

A lakosság is nagyon segítőkész volt a  filmesekkel
Forrás: Beküldött

Milyen üzenetet szeretnének átadni a közönségnek?

– Fontosnak tartottam, hogy ne csak egy klerikális történetet készítsünk, hanem felhívjuk a figyelmet a létezésnek egy más minőségére is, amit az egyház képvisel. 

Talán szeretettel, az egymás iránti odafigyeléssel, a keresztény hittel és egy másfajta gondolkodással az életről, békésebb világban élhetnénk. Romzsa Tódor egy olyanfajta értékrendet képviselt, ami az ateistáknak az útjában állt és ezt érdemes megmutatni a nézőközönségnek.

Terveznek-e újabb felvételeket forgatni Nógrád vármegyében?

– A forgatások jelenleg is zajlanak, az utómunkálatokat pedig jövő év elején tervezzük elkészíteni. Azonban egyelőre még nem tudjuk, hogy a történet megkívánja-e az újabb felvételeket. A produkció várhatóan jövő év tavaszára elkészül és amennyiben lesz rá mód, szívesen tartanánk egy vetítést Nógrád vármegyében is.

Bokor Attila névjegy

Bokor Attila filmrendező még a nyolcvanas években a University of California (UCLA) egyetem hallgatójaként, az Egyesült Államokban tanult rendezést. Elmondása szerint magát amerikai szakembernek tartja európai érzékenységgel. Az 1990-es évek közepétől a Duna Tv főszerkesztője és programigazgatója volt, majd 2007-ben ő készítette el az „56 csepp vér” című musicalt, amely a Los Angeles-i magyar filmek fesztiválján elnyerte a közönség díjat. 2011 és 2015 között a Minisztérium film főosztályvezetőjeként tevékenykedett. Eddigi pályafutása során  számos dokumentum- és ismeretterjesztő filmet készített, legutóbb éppen Illy Ferenc magyar feltalálóról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában