Téli gumi

2023.11.09. 16:38

Nógrádiak, figyelem! – ráfázhattok télen, ha a szomszédban autóztok

Hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, de a környező országok közül Ausztriában például már novembertől előírják annak felszerelését. Nem árt figyelni azoknak a nógrádiaknak, akik a szomszédos országba készülnek telelni, ugyanis baleset esetén akár ötezer euróra is büntethetik a sofőrt a téli gumi hiánya miatt.

Nool.hu

A Zsaru Magazin számolt be arról Facebook-oldalán, hogy a hideg idő közeledtével mire érdemes figyelni, ha kocsiba ülünk. Bár a hétköznapi autósoknak nem kötelező a téli gumi használata, de ajánlott beruházni rá, vagy érdemes négyévszakos abroncsot vásárolni. De mi a helyzet, ha valaki télen indul Magyarországról valamelyik környező országba?

Mint írták: Ausztriában november 1. és április 15. között kötelező a téli gumit felszerelni. "Mindez nemcsak a személykocsik, hanem a 3,5 tonna alatti teherautók esetében is előírás. Az osztrák rendőrök nagyon szigorúan veszik, hogy a gumi legalább 4 milliméteres profilmélységgel rendelkezzen. Határátlépéskor nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számíthatunk szúrópróbaszerű rendőri kontrollra. Ennek során a nem megfelelő gumiabroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság elméletileg akár az 5 ezer eurót – közel 2 millió forintot – is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről, és a biztosítók sem fizetnek ilyen esetben" – ismertették.

Hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is

Hozzátették: nyugati szomszédunknál hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is, amelyből a fent említett időszakban legalább kettőt a kocsiban kell tartani. Szükség esetén ezeket fel kell rakni a hajtott tengelyre.

Egyre többen vásárolnak négy évszakos gumit, de ezeknél van egy megtévesztő jelölés is, amit sokan félre szoktak értelmezni. Ez pedig az MS vagy M+S, vagyis a mud and snow (sár és hó). Ez a jelölés sok négy évszakos gumikon megjelenik, de számos városi terepjáró és SUV abroncsán is láthatjuk, sőt, nyári abroncsokon is előfordul. 

"Nem árt azonban tudni, hogy hiába az S vagy a snow megjelölés, nem számít ettől téli guminak, és Ausztriában el sem fogadják, ha csak ez a jelölés található meg az abroncsokon, a „három hegycsúcs és hópehely” jelölés nem. Amennyiben a négy évszakoson szerepel a „három hegycsúcs és hópehely”, akkor az téli gumiként is használható, és Ausztriában is elfogadják." – tájékoztatott a Zsaru Magazin.

Kiírásukból kiderült, hogy Szlovákiában abban az esetben kötelező a téli gumi használata a személyautókon, ha az utakat összefüggő hótakaró vagy jég borítja, esetleg jegesedés várható. Ilyenkor a jármű valamennyi tengelyére kötelező felszerelni a téli viszonyok között alkalmasnak minősített, megfelelő címkével ellátott gumiabroncsokat. A hólánc használata csak akkor kötelező, ha erre jelzőtábla figyelmeztet, és az útviszonyok megkövetelik.

Szlovéniában és Romániában kötelező a téli abroncs

A közlemény szerint Szlovéniában november 15. és március 15. között a téligumi használata kötelező azzal a fontos kikötéssel, hogy legalább 3 milliméter profilmélységgel rendelkező abroncsokat kell felszerelni valamennyi tengelyre. Nyáriakkal is szabad közlekedni az említett időszakban, de ebben az esetben előírás, hogy legyen az autóban hólánc is, amit szükség esetén, havazáskor vagy jegesedéskor fel lehet szerelni a hajtott kerekekre. 

"Aki a szabályt megszegi, 40 eurós bírságra számíthat. Azt pedig, aki a nem megfelelő abroncsok miatt a forgalmat feltartja vagy akadályozza, akár 500 euróra is megbüntethetik." – világítottak rá a posztban.

Kiemelték: Romániában is kötelező a téli gumi, de nem időszakhoz kötötten, hanem az útviszonyokhoz igazodva. Amennyiben havasak vagy jegesek az utak, minden autósnak kötelező erre az abroncsfajtára váltania, függetlenül attól, hogy éppen szeptember vagy május van.

Megengedett a nyáriak használata

Horvátországban is kötelező a téli gumi használata november 15. és április 15. között. A négy évszakos gumiknál szintén elfogadják a legalább 4 milliméter barázdamélységű, M+S jelölésű abroncsokat. Megengedett a minimum 4 milliméter mély futófelületű nyáriak használata is, de ekkor az autóban hóláncot is tartani kell, amelyet szükség esetén fel lehet szerelni a hajtott kerekekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában