Hasznos tanácsok

2023.11.05. 15:38

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a gumicserét! – tanácsolják a nógrádi szakemberek

Bár jelenleg még kedvező az időjárás, de az őszi időszakban többnyire ködös-párás látási viszonyok fogadják a gépjárművel közlekedőket. Nemcsak az autó megfelelő világítására kell azonban ügyelni ilyenkor, hanem a gumiabroncs állapotára is, ugyanis az utak is csúszóssá válnak.

Nagy Orsolya

Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni az abroncsok vásárlását és a cseréjét!

Forrás: Illusztáció: Nool

Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni szerviz vezetője portálunknak elmondta, hogy nem szabad az utolsó pillanatra hagyni az abroncsok vásárlását és a cseréjét. Már csak azért sem, mert a nyári gumi tapadása teljesen más, az könnyebben megcsúszik a síkos és a nyálkás utakon. Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik halogatják a cserét és csak az utolsó pillanatban fordulnak szakemberhez.

Hozzátette: akkor érdemes téli gumira cserélni a nyárit, amikor tartósan hét-nyolc Celsius-fok alatt van a hőmérséklet. Fontos ugyanakkor, hogy az minőségi termék legyen és eleget tegyen az elvárásoknak. A szervizvezető hangsúlyozta, hogy ezen nem szabad spórolni senkinek, hiszen mindenkinek fontos a saját maga és szeretteinek a testi épsége. Mint mondta: az abroncsok ára nagyon változó, hiszen méretfüggő, ugyanakkor minden évben emelkedik valamilyen mértékben az áruk.

Fogadjuk meg a rendőrök tanácsait is!

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak! Fordítsanak kiemelt figyelmet a gépkocsik gumiabroncsainak állapotára, a világító berendezéseinek a működésére, az ablaktörlő lapátok és az ablakmosó folyadék minőségére, illetve elindulás előtt a szélvédők és a tükrök csapadék-, valamint páramentesítésére.

– Esős időszakban csökken a látótávolság és a csúszós utakon megnő a féktávolság is, ezért különösen fontos a megfelelő követési távolság és a jármű sebességének helyes megválasztása. Lehetőleg kerüljék az előzést, vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják! A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket  fokozott óvatossággal közelítsék meg, vezessenek lassabban, körültekintőbben! – hangsúlyozta Király-Kollár Ramóna.

A sajtóreferens kiemelte továbbá, hogy téves az a nézet, miszerint a téli gumiabroncsot csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, ugyanis már akkor szükséges a csere, amikor a napi középhőmérséklet tartósan hét Celsius-fok alatt marad.

Kifejtette továbbá: a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. A megfelelő mintázat és a mélység teszi lehetővé, hogy gyorsabban elvezeti a havat, a latyakot, vagy a vizet, így segítve elő az aszfalthoz történő közvetlenebb kapcsolatot.

Király-Kollár Ramóna elmondta: azon túl, hogy az évszaknak megfelelő abroncsot használnak, ellenőrizzék azokat rendszeresen és tartsák be a gépjármű gyártójának utasításait a guminyomásra vonatkozóan is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában